Efva Attling

EFVA ATTLING från Stockholm har en diger CV men är framför allt känd som framgångsrik smyckesdesigner. Hennes målmedvetenhet och synnerliga fingertoppskänsla har utvecklat varumärket Efva Attling till ett av Sveriges mest framgångsrika smyckesföretag och modevarumärken. Efva, som öppnade sin första egna ateljé/butik i en enkel lokal på Hornsgatan i Stockholm är idag en av ett fåtal svenska kvinnor som byggt upp sitt eget storföretag. Med imponerande samarbeten och egna konceptbutiker i flera världsstäder ses nu människor över hela världen bära hennes smycken. Personer som Meryl Streep, Jennifer Aniston och Madonna är bara några i en lång rad kändisar som valt Efva Attlings smycken.

Allt började när Eva var elva år och gjorde sitt allra första smycke som var inspirerat av svanens eleganta former. När hon var sexton år fick hon jobb som lärling hos Bengt Liljedahl, en av landets främsta guld- och silversmeder. Kärleken till hantverket blev ett faktum, men det skulle dröja mer än tjugofem år innan hon på allvar återkom till att designa smycken. Som sjuttonåring blev Efva upptäckt av Eileen Ford och en lång modellkarriär med prestigefyllda uppdrag i London, Paris, Milano och New York tog fart. Efter en del år kände Efva att hon ville byta bana och 1981 bildade hon bandet X-models. Den stora hiten ”Två av oss” som Efva skrev både text och musik till fick två guldskivor och räknas idag som en svensk klassiker. Vid sidan av musiken designade Efva kläder för bland andra Levi´s och H&M liksom för sitt eget märke Pretty Pregnant.

Efva växte upp i en musikalisk familj i Högdalen, Stockholm. I trerummaren bodde Efva med sina fyra systrar, mamma och en pappa som var konditor och jazzmusiker. Att musik och ord har stor påverkan på människan har alltid varit viktigt för Efva, och det ligger till grund för vad hon idag kallar ”Beauty with a thought”. Kärleken till ord och musik lyser igenom och varje kollektion har sitt eget tydliga budskap. Efva säger att hon, precis som när hon skrev låttexter, fortfarande vill beröra människor – men nu med sin design. ”Jag vill boosta människor och låta smyckena bli samtalsämnen”, säger hon.

Samhällsengagemang är något som genomsyrar Efva som person. På företagets hemsida syns det tydligt att det inte handlar om välgörenhet utan ett, för henne och företaget, självklart ansvarstagande. Konceptet ”Gifts for a good cause” gör skillnad genom donationer till organisationer som Röda Korset, Läkare Utan Gränser, BRIS, GAPF och #IRespectToo.

Förorten Högdalen var Efvas hemort mellan 1954 – 1971 och nu är hon bland annat aktuell med den spännande satsningen ”The Högdalen” – en kreativ hub med samarbeten inom konst och design. ”The Högdalen” är delvis en hyllning till kvarteren där Efva växte upp, men också en playground där hon kan få utlopp för ännu mer kreativ frihet. En av flera personer som kopplats till projektet är Jocke Berg, sångare och gitarrist i bandet Kent som nu har designat smycken. Även Eva Dahlgren, folkkär musiker tillika Efvas fru, deltar med en serie dramatiska foton. – Efva och Eva är också aktuella tillsammans med podden Doubletrouble.

Under Salong 20 kan du som besökare uppleva Efva Attlings design. Konstrasten mellan smäktande juveler, perfekta små smycken med bling och attityd blir tillsammans med den råa industrimiljön en perfekt kombo. – Du möter även Jocke Berg, smycken i samarbetet med Efva Attling samt Eva Dahlgren, foto. Deras verk ingår alltså också i konstprojektet ”The Högdalen.”

efvaattling.com

Utställningsperiod: 4 juli – 1 november