Eva Dahlgren

EVA DAHLGREN från Stockholm, en av Sveriges mest erkända sångerskor, textförfattare och kompositörer, men också barnboksförfattare och fotograf. Hon är flerfaldigt grammisbelönad och har fått många andra utmärkelser genom åren. Eva har nått musikalisk framgång från sjuttiotalet och framåt, men det var i början av nittiotalet som karriären föll på plats. Rosad, folkkär, elegant och modig har hon en lång rad uppskattade album och ärofyllda uppdrag med sig. Nu är hon aktuell med podden Doubletrouble och inte minst det nya albumet Evalution. Det finns förstås enormt mycket att berätta om Evas musik och musikliv, men vi skyndar vidare till den aktuella fotoutställningen som presenteras genom konstsamarbetet ”The Högdalen” som drivs av Evas fru Efva Attling. Flera kreativa personer har kopplats till projektet, däribland Eva som har fotograferat länge men är ganska grön när det gäller utställningar. 

Eva tror att det var själva kameran som i barndomen väckte intresset för foto. ”Min pappa hade en jättefin gammal Leila med många knappar i ett brunt läderfodral som man aldrig fick röra, vilket jag såklart gjorde när han inte var hemma…” berättar Eva som valde foto som extraämne i skolan. Hon älskade att vara i mörkrummet och se hur bilderna växte fram.

Till sitt andra album fotade hon bilderna på uppviket, som ett första försök att få fram de bilder som fanns i huvudet när hon skrev musik. ”För så har det nämligen alltid varit, beskriver Eva. Jag skriver musik utifrån bilder i huvudet.”

När Eva fotograferar är ljuset är en avgörande komponent som helt och hållet bestämmer. Eva väljer inte motiv. Det är motivet som väljer henne. Inspirationskällorna är två, det varma ljuset och det kalla ljuset. ”Den varma luften som blandas med fukt från havet vilket ger ett alldeles underbart romantiskt ljus. Eller det kalla knivskarpa vinter- och höstljuset när kylan har kommit och solen hänger lågt och allt är så klart så det nästan gör ont”, beskriver Eva poetiskt. 

Eva tycker själv att hon en rätt usel konstkonsument, men hon tittar förstås, och berörs, men lägger sällan namn på minnet. Hon nämner dock Edward Hopper (Am. målare,1882-1967) som någon sorts konstnärlig förebild så att vi ska förstå hennes smakinriktning. 

Eva har egentligen aldrig något fotoprojekt på gång. Hon säger att foto bara är. Det får bli som det blir. Foto är bara frihet. Men efteråt kan hon sätta sig ner och känna att vissa bilder hänger ihop eller att just de här bilderna har samma känsla eller berättar samma sak, och då kan det bli ett projekt efteråt. ”Just så är foto för mig, säger Eva. Glädjen efteråt över att ha fångat ögonblicket!”

Eva vill också litegrann hylla mobilkameran som hon älskar. För hur dyr och fin kamera man än har så är det ju mobilkameran man har till hands när ögonblicket är det rätta.

Under Salong 20 visas foton från New York och du som betraktare känner igen Evas känsliga sinne för att fånga det perfekta ljuset. Verken har titlar som ”Rain from everywhere”, ”Gotham” och ”Ögon känsliga för grönt”.

Utställningsperiod: 4 juli – 1 november

evadahlgren.com

thehogdalen.com