Om Gamla Kraftstationen

Med kärlek i väggarna

“VI BARE GÖRT LIKSOM!” Det var så det började när Lena Andersson, min kollega, kom med idén om att öppna konsthall i den nedlagda kraftstationen där vi, teatergänget, hade spelat teater under några år. ”Vi bare gört liksom!” Och sen var det inget mer med det. Vi kavlade upp ärmarna och städade i en hel evighet. Den dammiga industrilokalen gav oss grå snuva och dimmiga ögon, men vad gjorde det när kaffet alltid doftade nybryggt och vi bildade familj; Kraftstationsfamiljen.

VÄGEN HAR VARIT KROKIG och kantad med både blod, svett och tårar – men mest av skratt, kramar och massor av jävlar anamma! Det hårda, men ack så kärleksfulla arbetet har förutom kulturupplevelser av klass resulterat i flertalet nya arbetstillfällen.

KONSTEN ÄR CENTRAL i verksamheten och det bjuds varje säsong på konst av såväl etablerade konstnärer som av nya intressanta talanger.

Folk från jordens alla världsdelar hittar till den värmländska lilla byn Deje och den gamla bruksorten sjuder av liv igen – genom konst och kulturturister! Idag räknas Gamla Kraftstationen till ett av länets största besöksmål i sin genre. Det är fortfarande den ideella föreningen Ulleruds Teateraktörer som driver verksamheten.

Gamla Kraftstationen drivs av föreningen Ulleruds Teateraktörer med stöd av Forshaga Kommun & Region Värmland. 

Historia

Gamla Kraftstationen i Deje är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring fallet som Klarälven gör i Dejefors. Kraftstationen byggdes i två etapper, 1906 och 1913. 1906 installerades fem maskinaggregat som bestod av en francisturbin med turbinregulator och en elektrisk generator, 1913 installeras ytterligare två aggregat. Idag finns endast tre av de sju ursprungliga generatorerna och turbinregulatorerna kvar inne i maskinhallen. Den tidiga kraftverksindustrins arkitektur finns väl representerad i Dejeforsen.  Idag ståtar Gamla Kraftstationen med unik konsthall, musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering. Här presenteras varierad konst av många olika konstnärer och konsthallen är i ständig förändring under hela säsongen. Här finns också en liten butik med mathantverk och konsthantverk. Med 11 meter högt i tak och med mycket av originalinteriören kvar kan vi bjuda på upplevelser utöver det vanliga!

Här kan du läsa om teaterföreningen Ulleruds Teateraktörer. 

 

Lämna ett svar