Ikoner

IKONER – EN UTSTÄLLNING OM ATT FÅ FINNAS

Det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med handikapp. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan.

Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs Syndrom. I våra tider av fosterdiagnostisering är rådande trend att de alls inte föds. Genom Glada Hudik-teaterns arbete har nu även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. För några år sedan äntrar de även den fotografiska scenen med Ikoner – en utställning om att få finnas.

Fotografiska är en inkluderande plats med mångfald, demokrati och allas lika värde. Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing. Ett uttalande med många bottnar och som blir extra tydligt i denna utställning om ikoner, framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg, fotograferade av Emma Svensson. Ikoner som kulturer skapar för att vi alla ska ha något att förhålla sig till och drömma om. Det allmänmänskliga varandets ständiga kamp mellan hopp och förtvivlan, dröm och verklighet, begränsningar och möjligheter.

Utställningen är framtagen av Fotografiska for Life i samarbete med Glada Hudik-teatern med 21 starka porträtt med skådespelare som iscensätter ikoner och där modellerna genom porträtten tar sin plats i konsten, i samhället, i historien. Vare sig det är en Diva eller Polis, Rebell eller Prima Ballerina, alla bär de ett budskap som talar till oss, laddat av kulturell betydelse. På detta sätt inkluderar vi genuint en grupp som annars sällan får synas och som aldrig synts i historien. Fast de alltid funnit där…  

Ikoner – en utställning om att få finnas hade premiär på

Fotografiska 21 mars 2016. 21 mars är World Down Syndrome Day. Valet av datum anspelar på att människor med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nr 21 istället för det normala två.

Under 2020 visas utställningen på tre platser i Sverige varav Gamla Kraftstationen, Deje, är en av dem. Vi på Gamla Kraftstationen är mycket glada och stolta över att kunna visa en av de viktigaste fotoutställningar som någonsin producerats. Vi tackar Glada Hudik-teatern, Fotografiska och övriga sponsorer som för några år sedan gjorde Ikoner möjlig och nu önskar vi dig som betraktare en fantastisk upplevelse!