Jocke Berg

JOCKE BERG från Stockholm, känd som frontman i bandet Kent har en lång musikkarriär bakom sig. Sångare, gitarrist och låtskrivare – till Kent förstås, men också till många andra kända svenska artister. Jocke har genom åren blivit oerhört folkkär och har fått motta många utmärkelser. Nämnas kan flera stycken grammis samt H.M. Konungens medalj med motiveringen ”För framstående insatser inom svensk populärmusik.” Hans karriär kan betraktas som en av de mest framgångsrika i svensk musikhistoria. Och även om Kent inte längre är aktiva tillsammans så är Jocke produktiv på annat sätt. Han är producent och låtskrivare, bland annat på Veronica Maggios senaste album, men också med en helt annan konstart nämligen smyckesdesign. Detta i ett samarbete med Efva Attling och hennes kreativa satsning ”The Högdalen”.

”The Högdalen” är delvis en hyllning till kvarteren där Efva Attling växte upp, men också en playground där Efva får utlopp för ännu mer kreativ frihet. Flera personer har kopplats till projektet. Jocke är en av dem.

Jocke hade inte tidigare provat att designa smycken men Efva kände att han ”hade det i sig”. Efva och hennes guld- och silversmed Torbjörn Erstrand har funnits vid sidan för att bistå med material och hantverkskunskap. Resultatet av samarbetet är en kollektion på tio smycken.

Jocke berättar; ”Efva frågade om jag skulle vilja göra smycken för män, det var hennes grundidé. Och det lät ju roligt, men samtidigt ganska svårt. När man börjar fundera konkret så inser man ju att det finns en uppsjö med smycken, men att allting är väldigt maskulint. Jag tänkte att det skulle vara kul med något som inte är så uttalat stenhårt. Man är så trött på den där ’bredbentheten’. Så det var väl den första idén, att göra något som hade aningen mer sensitiv approach.”

Jocke tilltalas av att de tekniska och hantverksmässiga ramarna inom smyckesdesignen är något han måste förhålla sig till. Det är stor skillnad mot musiken som är mer tillåtande. Samtidigt tycker han att det är roligt att begränsningarna blir en del av det kreativa. Inspirationen har Jocke bland annat hämtat från sin fascination av Frank Lloyd Wrights byggnader och bokserien Sandman där nyckeln till helvetet återskapats i form av ett halssmycke. Symbolen har han även tatuerad på sin underarm. Inspirationen kommer också från symboler. ”Att arbeta med symboler blir som en lek med perspektiv. Som osynliga meddelanden och koder”, säger Jocke.

Hela kollektionen präglas av Jockes starka formspråk. Efva Attling tycker Jocke ska vara stolt. Efva själv är mycket nöjd.

Under Salong 20 visas hela Jockes kollektion och du möter en liten berättelse i var och en av smyckena. Låt dig beröras av verk som Pick pendant, Hell key pendant, Arc bracelet och många fler.

Utställningsperiod 4 juli – 1 november

thehogdalen.com