Mia Jansson

MIA JANSSON – den livsbejakande rakukeramikern från Karlstad vars drivkraft kommer ur kaos, stress och kärleken till hästar.

Mia Jansson bor i Karlstad men växte upp i Ransäter där det fanns gott om konstnärliga förebilder. Där fanns bland andra keramiker, sten- och bildkonstnärer som Mia inspirerades av, och någonstans där, i hennes barndom i Ransäter under åttiotalet, formades drömmen om konstnärskapet. Drömmen skulle komma att bli ganska lång, för det var först på senare år som Mia realiserade den.

Keramiken klev in på allvar i hennes liv när hon studerade till lärare. Uttråkad av vetenskapliga teorier gick hon parallellt tre kurser i keramik och hantverk på Karlstads universitet för att få utlopp för sin skaparlust. För tre år sedan provade hon tekniken rakubränning och blev helt förförd av tekniken. Idag verkar hon också som keramisk handledare och håller egna kurser.

Mias drivkraft är att ur kaos och stress, på ett meditativt sätt, skapa något vackert och bestående. ”Något att betrakta som också går att ta på”, beskriver Mia.  Leran och den oförutsägbara rakubränningen ger henne spänning och ständiga aha-upplevelser. Mias livslånga relation till hästar ger uppslag till hennes formspråk. ”Att vara konstnär ger mig en känsla av frihet och välmående. Mitt konstnärskap räddar min själ och ger mig avkoppling när livet är som mest stressigt”, säger Mia.

Utställningen bjuder förstås rakubränd keramik i teknikerna skulptur och kavling. Temat är hästar som Mia kallar ”Nöjdingar” och som förmedlar en känsla av nöjdhet, frihet och stolthet.

Instagram: @miasraku

Utställningsperiod: 4 juli – 3 september