Susanne Fridh Fröberg

SUSANNE FRIDH FRÖBERG bor på Hammarö. Susanne är en kreativ person med stor förkärlek till färg och form. Under 90-talet gick Susanne kvällskurser i möbelrenovering, marmorering, ådring och kurbitsmålning. Hon har även gått kurser i gamla måleritekniker.

Den dekorativa målarkonsten från Dalarna, kurbits, var något som Susanne fastnade för. I över tjugo år har hon fortbildat sig en eller två gånger om året inom Dalmåleri för mentorn och konstnären Birgitta Hedengren, Stockholm. Susanne håller även själv kurs i möbelmålning och kurbits. Lite extra intressant är att hon håller kurbitskurser i USA.

Dalmåleri är en berättande konstart som hade sin storhetstid 1750-1850. Den är tillåtande, lekfull och färgstark och det passar Susanne. Förr var det främst bibliska motiv, kungligheter, berömda personer och vardagslivet som skildrades. Ursprungligen utfördes Dalmålningarna med limfärg på kritgrund.  Susanne använder, förutom den ursprungliga, även akryl, olja, kalkfärg, äggoljetempera och textilfärg. I sitt konstnärskap jobbar Susanne mycket utifrån utmaningen är föra in kurbitsens formspråk till samtiden. Gärna i form av konst och i kombination med funktion.

Utställningen på Gamla Kraftstationen heter ”It’s all about Kurbits” och du som besökare kan förvänta dig kurbits i många olika skepnader, både väntade och oväntade, men också med en liten tvist!

@kurbitz_by_susanne

Utställningsperiod: 4 juli – 3 september