Anne Vaivot

Salong 2021

ANNE VAIVOT – Trådkonstnären från Upplands Väsby som tagit luffarslöjden till sagolika höjder.

Anne, som har en inneboende kreativitet, har alltid haft behov av få utlopp för skapande på ett eller annat sätt, och det har genom åren tagit sig uttryck i måleri, snideri, gjutning, sömnad och vävning men också skulpterande i lera och papier-maché. Men för åtta år sedan gick Anne en liten kurs i luffarslöjd på 4 timmar. Där lärde hon sig grunderna för hantverket och det räckte för att hon skulle bli helt fast. Sedan dess har Anne jobbat vidare på egen hand med ståltråd utifrån den tekniken.  – Luffarslöjd har fått sitt namn från den tid då många luffare vandrade runt i bygderna och sålde bruksföremål som de själva tillverkat med hjälp av några enkla tänger och järntråd. Anne tycker att det är viktigt att bevara den gamla tekniken men låter hantverket ta höjd genom att frambringa helt sagolika former och figurer som betraktas som konstföremål.

Driftigheten som Anne besitter har även genererat tre böcker i ämnet där hon visar och lär ut tekniken med tydliga steg för steg beskrivningar. Hon kallar det för ”Annorlunda Luffarslöjd & Trådkonst”.

Natur, djur, insekter, människor och figurer inspirerar Anne, men också en beställning på något hon aldrig gjort.  ”Jag ser varje föremål eller idé på en ny sak som en utmaning och tycker det är jätteroligt.  Då går jag igång och det är det som driver och triggar mig”, berättar Anne.

 Trådkonsten kräver ingen speciell ateljé eller verkstad. Verktygen är också enkla. TV-fåtöljen fungerar perfekt som. Anne kan skapa var som helst och ser en frihet i att kunna utöva och utveckla sin konstart när det passar henne själv.  

 Under Salong 21 möter du som betraktare en fantasifull blandning av vackra blommor, annorlunda fåglar, reptiler och insekter men också en hemsk spindel och en Alien…

 Utställningsperiod 4/6-29/8

 www.vaivotsluffarslojd.com