Be proud, think pride

Ingen kan ta stoltheten från mig och mina medarbetare

Kavla upp ärmarna! Spotta i nävarna! Brygg en kanna kaffe och krama en vän. Lägg till en kubik humor, sena nätter och mängder med grönsåpa så har du de viktigaste ingredienserna för att bygga en grund. En grund av kärlek och ett sjuhelsikes jävlaranamma!


Industrier, butiker, skolor och samlingslokaler läggs ner och byggnaderna står kvar och förfaller lite här och var i landet. Kontaminerad industrimark är potentiella skräpytor som tenderar bli ännu skräpigare om ingen lyfter blicken – och tänker utanför ramen. Eller förresten, jag menar inte tänker utanför ramen. Jag menar handlar utanför ramen. För det är inte tanken som räknas. Det är handling som krävs. Om du ser möjligheter; Kavla upp ärmarna och prova din idé och var stolt över den. Låt ingen säga att din idé är värdelös utan motfrågan ”Varför säger du så?” Du äger din vision och dina drömmar. Låt ingen ta dem ifrån dig.


Min biologilärare tillika vägvisare, guru, coach Jan Ceder sa alltid att ”Alla idéer är bra tills motsatsen är bevisad. Tänk på det, Linn.” – Och hur kan jag tacka dig nog Jan? Dina ord gjorde avtryck.
Projektet som vi driver nu, Artist in action – a reason to visit the countryside of Värmland, handlar om ökad livskvalité för värmlänningarna men också om att åstadkomma en hållbar besöksnäring över tid. Med Kraftstationens satsningar bidrar vi till att bygga den nya bruksorten där invånarna själva (vi) fyller den med liv genom konstnärligt skapande och exponering av konst och musik, fler arbetstillfällen, inflyttning, hållbarhetsar-bete, ideellt kulturliv, arrangörskap, etc. Det är stort.

I värdeordet hållbarhet kan mycket inkluderas. För oss handlar det mest om allas lika värde och det goda bemötandet. Men också självklara val av leverantörer från närområdet; både när det gäller byggmaterial och hantverkare eller mjölet till kakan. Gamla Kraftstationen byggdes inte för att någon skulle bedriva vare sig konsthall, konserter eller café. Men huset klarar en hel del. Väggarna tål. De är starka och tjocka och gjorda för att hålla länge. Han ritade ett rejält och vackert hus för dryga hundra år sedan, han Robert Ullenius. Vi tar för oss, men vi tar också vara på unikiteten och språket vår Gamla Kraftstation talar. Och sakta men säkert jobbar vi fram en plattform som både bevarar och förnyar. Arbetet vi gör uppmärksammades fint förra året då vi fick motta hållbarhetspriset Grundstenen. Dessutom fick undertecknad den ärofyllda utmärkelsen Årets Sola 2020 som delas ut till en glädjespridande person som är driftig och inspirerande.

Tycker du att jag skryter? Nej, jag är bara stolt och glad över att vi blir uppmärksammade för ett arbete som vi tycker är självklart. För Kraftstationsvägen må förvisso vara kantad med evig kärlek och björkvedsvärme, men också med en ständig kamp i maktens korridorer för kulturhistoriens bevarande och samtidskulturens självklara existens även i vår del av världen. Så därför måste vi kavla upp ärmarna en bit till. Vi måste fortsätta spotta i nävarna. Och vi brygger en kanna kaffe och kramar en vän.

Linn Sönstebo Mossberg, eldsjäl och verksamhetsledare