Birgitta Alm

BIRGITTA ALM – akvarellisten från Karlstad som låter konsten och verkligheten mötas i transparensens kommunikation.

Birgitta Alm föddes i Karlstad på femtiotalet och är numera återflyttad efter 45 år i Bergslagen, Bohuslän och Sicilien. Redan som 6-åring grävde Birgitta spontant fram blålera och formade till människofigurer som hon sedan målade med vattenfärg. Hon ritade ständigt planlösningar till stora hus, antagligen för att det rum som fattades i familjens lilla trädgårdsvilla var hennes.

Som 16-årig estetiskt och filosofiskt lagd bonderomantiker drog hon ut i världen och fann lära i textil, trä och keramik. Senare klassisk bildning i konst-, musik- och litteraturhistoria. Birgitta som idag har många utbildningar och mängder av utställningar bakom sig och finns representerad i flertalet offentliga miljöer har även själv drivit egen konstskola på Sicilien och i Bohuslän. Idag är hon verksam med kurser i mindre skala här i Värmland.

Birgitta som genom åren arbetat med en lång rad tekniker upplever en frihet i akvarellens snabba, oförutsägbara och poetiska direkthet. Birgitta berättar ”Mitt konstnärskap grundar sig nog i stark och oändlig lust att begripa det jag verkligen ser, för att förstå hur verkligheten fungerar och hänger ihop. Möten mellan färger är som möten mellan människor, där alla pigment har olika men lika nödvändiga karaktärer och temperament för blandningar och kontraster. Tydligt avgränsade former växlar med osynliga fördrivna övergångar i varandras toner, ljus och mörker. Akvarell är sanningens och transparensens kommunikation; allt man gör lyser igenom lagren.”

För Birgitta gynnas lusten att skapa av en lång rad ingredienser som ekonomiskt oberoende, noll markserviceansvar och frånvaro av telefon och dator. Men också dagsljus, tidiga morgnar och medelhavsvärme och det låga solljuset efter sisestan liksom blommorna i trädgården, skogspromenader och bilturer i kulturlandskap. Birgitta triggas också av konsthistorien och möten med samtida originalkonst liksom kammarmusik och naturens tystnad. Lägg därtill handgjort Lessebo-papper i bomull eller 100% linne samt äkta jordpigment och bästa mårdhårspenslen, så är stunden fulländad.

Under Salong 21 möter du som betraktare Birgittas akvareller av vatten och jordpigment från olika platser i världen som Birgitta besökt. Motiven är kroppar målade i delar, som ger en mosaikkänsla, i medvetna men slumpvisa förskjutningar. Som allt som en gång delats itu aldrig kan sammanfogas helt igen.

 Utställningsperiod 4/6-29/8

 www.tavlankonstrum.se