Carolina Falkholt

CAROLINA FALKHOLT – den kraftfulla graffitikonstnären från Göteborg som genom sin frispråkighet och sitt mod väcker känslor och debatt om konstnärlig frihet och rätten till det egna könet.

Carolina Falkholt, från Göteborg, har sin konstnärliga grundinom graffitin, och använder ofta sin egen benämning grafitta på sin helt unika stil. Carolina är en internationellt erkänd graffitikonstnär och har blivit älskad och hatad för sina stora kraftfulla väggmålningar världen över. Verken, ofta föreställande kön väcker debatt om vilken plats konsten får ta i det offentliga rummet. 

Carolina har tilldelats ett flertal utmärkelser och stipendier och hon finns representerad både i offentliga och privata samlingar. Hon är i allra högsta grad aktuell i sitt måleri och producerar intensivt, men hon studerar också på HDK Valand, högskolan för konst och design. Förutom graffiti och teckning behärskar hon en rad andra konstarter som collage, skulptur, installation, film, musik, poesi och performence. 

Carolina beskriver att hon är provocerad av orättvisor och ekonomiska strukturer i samhället, och att hon provocerar tillbaka det som hon själv blir provocerad av genom sina verk och menar att konst ska ta upp det som skaver i samhället, och att uppröra känslor är en del av konstens uppgift. Carolina intresserar sig till exempel för att det finns kroppsdelar man inte ens kan tala om som kvinna och tvingar genom sina målningar fram samtal och diskussioner om fittor, vaginor, snippor och rätten till det egna könet.

Inför utställningen i Gamla Kraftstationen intervjuas Carolina av NWT. Citat; ”Människor kan inte hjälpa att de är så dumma i huvet som de är, att de inte fattar att kvinnor inte haft lika rätt som män och fortfarande inte har det i många delar av världen, att homosexuella människor döms för sin sexualitet och inte får leva ut den i många delar av världen. Det är ju total jävla dumhet. Så länge sånt pågår tänker jag att de som stör sig på det jag gör inte är på samma sida som jag tankemässigt, för då skulle de tycka att det bara är härligt, roligt och underhållande och fantastiskt. De som stör sig på det behöver det på något sätt, för att vidga tankeförmågan.”

Upplev en rad av Carolinas verk i olika format och varierande tekniker varav två platsspecifika kraftfulla graffitiverk. Båda är uppförda unikt för Gamla Kraftstationens konsthall. 

Utställningsperiod 26/5 – 28/8

Instagram: @carolinafalkholt