Christel Khan

CHRISTEL KHAN – konstnären från Förslöv som skulpterar naturens kraft och former i såväl brons som keramik.

Christel Khan är utbildad vid Hdk Valand i Göteborg samt på Kunstakademiet i Köpenhamn. Efter examen har hon arbetat heltid med konst och konsthantverk och finns i Förslöv på Bjärehalvön där hon har sin ateljé med det vackra namnet Villa Sol.

Det kreativa uttrycket har tagit många skepnader och materialval genom trettio år som konstnär och konsthantverkare, berättar Christel som inspireras av livets stora samtidsfrågor. Hon arbetar i ett möte mellan det snabbt intuitiva och långsam eftertänksamhet. Havet och skogen, naturens mystik och väsen är en aldrig sinande källa.

Brons och keramik är två material som tilltalar Christel. Bronsskulpturerna är original som Christel först modellerar i lera för att sedan gjuta dem i en gammal teknik som heter cire perdue (förlorat vax). De keramiska verken bygger Christel för hand och ofta blandar hon in olika material i den mjuka leran så den får en egen unik sammansättning.

”Kreativitet är för mig att andas, det är min livsluft och undersökande processer är att leva. Att skapa är livsviktigt för mig, ibland har jag önskat att drivkraften kunde mattas av, det vore enklare men är inget alternativ”, beskriver Christel.

Naturens kraft och former ger ett tydligt avtryck och det är inget tvivel om inspirationskällan när Christel gästar Sommarsalongen. Fabeldjur och hemliga vänner i brons tar sällskap av några keramiska verk och flyttar in i rummet som kallas Grottan. ”De har full trivsel och hoppas locka kraft och nyfikenhet för den mystik och kärlek till livets alla former som omger oss. ” Glädjen över nuet och en önskan om hållbarhet för moder jord.”

Utställningsperiod 18 maj – 17 september

www.khan.se

@christelkhan.skulptur

@Christel Khan