Inger Hallström Stinnerbom

INGER HALLSTRÖM STINNERBOM – den begåvade kostymören från Östra Ämtervik som förvaltar skräddararv och folkkulturer på ett unikt vis och som ger upplevelserna vid Västanå Teater praktfull höjd.

Inger Hallström Stinnerbom, från Östra Ämtervik, växte upp i Torsby där föräldrarna drev skrädderi. Och för övrigt har Inger många andra skräddare i släkten. Inger är rätt säker på att hon blev doppad i den kreativa textila grytan redan som litet barn. Efter en period som arbetsterapeut med inriktning på neurologi fick hon chansen att göra kostymer på Västanå Teater och kände att hon hamnade helt rätt.

Västanå Teater är med sin särpräglade profil känd i hela Norden. Teaterformen bygger på berättandet. Samspelet mellan text, musik och rörelse har blivit Västanås kännemärke. Inspirationskällor är bl.a. den skandinaviska folkkulturen som gärna kan möta folkkultur och folkliga teateruttryck från andra delar av världen. Ingers designade kostymer har en stor roll i gestaltandet och blir till egna små konstverk i helheten.

I Berättarladan, strax utanför Sunne, finns förutom scenerna, servering, utställningslokaler och butik även den nybyggda kostymateljén med utsikt över sjön Fryken. Här jobbar Inger tillsammans med huvudsömmerska Camilla Torpegård. Inspirationen hämtar Inger ur det folkliga modet och från folkdräkter men också från nutida mode, folkligt byggnadsskick likväl som från folkmusik och folklig dans. Inger inspireras också av berättelsen som ska gestaltas och sedan bli till teater. Ofta är det en roman eller en novell som ska tolkas och sedan förvandlas från bokstäver till ett livs levande skådespel.

Inger gav för några år sedan ut boken ”Tråden jag ärvde” som visar ett urval av hennes kostymer. Boken i sig är ett smycke som tåls att bläddra i om igen, men de verkliga dräkterna som finns i Berättarladans arkiv är kanske landets vackraste skatt. Där liksom vilar ett skimmer av kärlek till jobbet vare sig det är fattigfolkskostymer eller guldbeströdda rikemansdräkter. Vid Berättarladan finns också en omfattande utställning som visar dräkter, mask och scenografielement från Västanå Teaters Selma Lagerlöf-uppsättningar. Från Nils Holgersson 1999 till Ringentrilogin 2016-2018 och Paradisfågeln (Unga Västanå) 2019.

Inger har en imponerande lång lista av utmärkelser på sin cv, där priser och stipendier för kultur och näringsliv trängs med kungamedaljer och förtjänstmedaljer.

Under Vintersalongen i Gamla Kraftstationen kan du som besökare uppleva kostymer från Västanå Teaters uppsättning av Eddan 2019. Kostymerna är gjorda till Asagudarna och inspirationen är hämtad från folkdräkter från Setesdal i Norge. Det är ullkläde kombinerat med dupionsiden och dekorationer i guld.

Utställningsperiod: 27 november – 30 december

vastanateater.se