Lisa Agnetun

LISA AGNETUN – keramikern från Göteborg som formar unika spöken där gulligt och otäckt möts i en oslagbar konstnärlig kombo i konceptet GHOST CERAMICS GBG.

Lisa Agnetun, som bor och arbetar i Göteborg, är autodidakt keramiker med en bakgrund som reklamkreatör. Lera har blivit Lisas medium och hon beskriver; ”Ett hundra procent oorganiskt, icke-levande material med en vilja att transformeras, både i form och struktur samt en närmast ofattbart lång livslängd med förmåga att överleva oss alla. Kanske hela mänskligheten.” Lisa berättar också att hon ibland skapar för att slippa tänka på döden. Döden är ett återkommande tema  – främst i form av spöken, men även annat som småknäppa, figurativa bruksföremål. Lisa inspireras av den japanska popkulturen och uttrycket ”kimo kawaii” som beskriver något som är både gulligt och otäckt, men oftast med glimten i ögat.

Spökena drejas och skulpteras av olika stengodsleror och porslin. Glasyrerna penslas, duschas, sprayas och doppas på  – i olika kombinationer. Därefter bränns de på varierande sätt och i skiftande temperaturer. Resultatet blir en variation av matta, blanka, krackelerande, bubblande och rinnande ytskikt. Alla unika, men samtidigt lika. Precis som människor.

För snart två år sedan började Lisa lägga upp bilder på sina verk på Instagram och kort därpå blev hon uppmärksammad och publicerad i en rad internationella magasin. Sedan dess har Lisa en trogen skara samlare över hela världen och spökena säljer slut direkt. Verken finns att hitta i hennes webbshop, men också i ett litet galleri i Paris samt i en nystartad konsthantverksbutik i Japan.

Under sommarsalongen kan du som besökare uppleva Lisas spöken så som beskrivet ovan. Och om du tar dig tid till eftertanke kanske du ser och känner något mer, något djupare, än de gulliga, välgjorda spökvarelsern

Utställningsperiod 26/5-28/8

 www.ghostceramicsgbg.com