Micke Holmquist

Salong 2021

MICKE HOLMQUIST – den humoristiske konstnären från Stockholm som placerar kändisar i extraordinära sammanhang

Micke Holmquist som är utbildad civilingenjör jobbar till vardags som produktchef på ljudbokstjänsten Storytel. Han bor i huvudstaden men är ursprungligen från Örebro.

Micke har alltid ägnat mycket av sin fritid till konstnärliga uttryck av olika slag men det var för drygt 6 år sedan som han snubblade över och fastnade för det koncept och uttryck som gav honom möjligheten att kombinera konsten med ett av hans andra intressen; humor. Micke tycker att det låter krångligt och torrt när han förklarar konceptet i text, men är barnsligt enkelt och (i bästa fall) direkt skrattframkallande när det upplevs.  Tekniken kallas fotomontage och även om de digitala möjligheterna idag underlättar arbetet så är begreppet och konstarten ganska gammal. Termen myntades i Berlin för över 100 år sedan.

Micke manipulerar bilder på kända personer och placerar dem i oväntade eller extraordinära situationer, där själva situationen går att beskriva som ett rim innehållande personens namn. – Ja precis, han säger ju att det låter krångligt! Men; “Gunde Svan som ursprungsamerikan” är hursomhelst namnet på hela projektet men även det tillhörande rimmet till den allra första bilden som Micke monterade ihop. Sedan dess har han inte kunnat sluta och det instagramkonto som han publicerar alla sina verk har vuxit sig mycket större än han någonsin hade kunnat ana. För tillfället har kontot en bra bit över hundratusen följare!

Inspirationen till bilderna kan komma lite varsomhelst ifrån. ”Ofta från nyheter och populärkultur där det blivit lite av en arbetsskada där min hjärna, så fort jag hör ett nytt namn, börjar snurra igång och testa olika ord som rimmar, samtidigt som den fantiserar ihop knasiga bilder som eventuellt skulle gå att klippa ihop med hjälp av datorn. Jag har också ett snudd på patologiskt behov av att skapa NÅGONTING varje dag. Har jag ingen bra Gunde Svan som urpsrungsamerikan-idé så får det bli något annat. T.ex. en teckning eller något annat pyssligt.” berättar Micke.

Under Salong -21 kan du som besökare räkna med att få uppleva en lång rad av de fotomontage, printade i olika format, som Micke tycker är hans bästa eller roligaste. Du kommer också att få se en del videomaterial där du ser processen bakom verken.

Utställningsperiod: 4/6 – 31/10

gundesvansomursprungsamerikan.se