Olga Magnusson

Salong 2021

OLGA MAGNUSSON – Oljemålaren från Deje som tror på det tidlösa, det äkta och det sköna och som behärskar både porträtt och lekfullhet.

Olga Magnusson växte upp i Värmland och berättar passionerat om att hon redan i unga år tyckte besöken på höstsalongerna var årets höjdpunkt. Bland favoritkonstnärerna var Stig Olson, Gerd Göran och Kenneth Börjesson och så fanns det en Lars Lerin som målat en interiör som hon tyckte om. Mellan salongerna besökte Olga stadens gallerier tillsammans med sin mor. Hon insöp konsten och studerade den.

Olga tycker att gymnasiet var den konstskola som varit mest betydelsefull för utvecklandet av hennes eget måleri. Sven Ekdahl, bildlärare på Tingvallagymnasiet, hade ordnat bra resurser för konsten. Hon fick ta för sig av all den linneduk och konstnärsoljefärger hon behövde. Olga berättar ”När det var öppen jurybedömd höstsalong på Värmlands museum, antogs tre av mina verk – alla målade i Tingvallagymnasiets underbara, ljusa bildsal. Och alla såldes. Olja var min grej!”

-88 flyttade Olga till Göteborg för att gå konstskola, och blev kvar i västra delen av landet i ett tiotal år. Lite kuriosa är att Olga -89 seglade över norra nordatlanten i den legendariska (och hittills världens minsta) båten ”Bris”.  Under åren, på västkusten utvecklade Olga sitt porträttmåleri, och har sedan dess målat landshövdingar, rektorer, präster och porträtt för privata samlingar. Olga berättar att hennes signum är att ”porträttera med kärlek och respekt”. Parallellt med porträttmåleri i klassisk stil, målar hon gärna människor och lekfullt i udda färgkombinationer. Ofta större format.

Vid millennieskiftet flyttade Olga till Stockholmstrakten för att i maj i fjol – efter trettiotvå år – återvända till fädernesjorden, Värmland, och ett gammalt hus i Deje alldeles nära den vackra Klarälven. Här trivs Olga, som gärna ägnar tid i trädgården, och hunden Disa, som snart ska få valpar. Olga berättar ”Jag tror på det tidlösa, på det äkta och det sköna. I min bok ”Hemlängtan – om drömmar och huskärlek”, beskriver jag den längtan jag så länge hade burit på, efter min alldeles egna plats på jorden; där jag kunde leva, skapa och få slå rot…!”  Förutom att måla, arbetar Olga även med att skriva, fotografera och att formge böcker. Ibland öppnar hon upp sitt hus och bjuder på konst och berättelser under guidade visningar.

På frågan om vad Olga inspireras av säger hon ”Jag inspireras av att måla. Måleriet kan bli till en underbar, god och livgivande cirkel att befinna mig i, men till en lika stark frustration när jag hamnar utanför den…” 

Under Salong 21 möter du som betraktare Olgas konst i både större och mindre format. Människor. Lekfullt.

Utställningsperiod 4/6-29/8

www.olgamagnusson.se