TROLSK

TROLSK – en förtrollande utställning som tar sitt avstamp i den nordiska folktron och  levandegör jättar, spöken och odjur och plötsligt står du öga mot öga med varelser du kanske inte visste fanns…

Hösten 2015 kläckte fotografen Lars Wahlström från Örnsköldsvik den märkliga idén att fota ett troll. En tanke som visade sig kräva erfarenhet från tre olika yrkesliv. Tillsammans med Eva Boström och Sara Boström bildade Lars trion Oknytt med målet att skapa en utställning, fånga intresse kring nordisk folktro och ge betraktaren en inspirerande sagokänsla.

Utställningen TROLSK skulle bli en blandning av foto, berättelser och modeller och bakom verken finns stora förberedelser. Illustratören och modellmakaren Eva uppvisar ett konstnärligt hantverk där varje detalj är väl genomtänkt. Fotografen Lars har hittat ett förtrollande formspråk som både är enhetligt och unikt. Bilderna presenteras med texter av skribenten Sara som blandar fakta med litterära konststycken. Arbetet har inspirerats av äldre vittnesskildringar och bilder från sagor och nordisk mytologi.

Idag betraktas folktron som sagor och fantasi. Men folktron formades inom bondesamhällets berättarstruktur och hade en självklar närvaro i människors vardag. Ofta fungerade berättelserna som ett rättesnöre och kunde ge förklaringar till det oförklarliga. Mäktiga jättar, dumma troll och sura tomtar lever i dessa historier och just där finner konstnärstrion sin inspiration till att gestalta folktrons väsen i den miljö och natur som de levat i det muntliga berättandet genom hundratals år. Den nordiska naturen med dess mörka skogar, öppna åkermarker och frusna fjäll utgör en naturlig fond att levandegöra oknytt, spöken och odjur.

Sedan några år tillbaka har Oknytt med utställningen TROLSK färdats runt i landet på bibliotek, konsthallar och museum, från Glimmingehus i söder till Jamtli Museum i norr.

Oknytt driver även podden ”När man talar om trollen” som produceras tillsammans med religionshistorikern Tommy Kuusela. Den är idag Sveriges största podcast inom folktro, myter och traditioner med tusentals lyssnare varje dag.

Under Sommarsalongen kan du uppleva TROLSK – den unika utställningen som består av modellskulpturer, berättelser och foton där betraktaren står öga mot öga med varelser som en gång formades i det nordiska bondesamhället. Trollen är uråldrigt vilda, vittra är lekfullt vackra och gårdstomten lite butter. På en övergiven fäbodvall eller i en trolsk skogsglänta får folktrons väsen för ett ögonblick både vilja och form. Konstnärstrion Oknytt hoppas att du också kan uppleva bildernas sagokänsla – mitt i verkligheten.

Utställningsperiod 18 maj – 17 september

www.oknytt.com

Instagram: oknyttsverige

Facebook: oknyttsverige