Vinnare Lego Masters 2022

VINNARE LEGO MASTERS 2022, ANDREAS LENANDER &  EMMA FRIMAN BROWNE – konstnärsduon som frambringar magnifika legoskulpturer som förmedlar styrka och ensamhet men också livsglädje, lekfullhet och frihet.

ANDREAS LENANDER från Täby, är läkare och verksamhetschef på en vårdcentral i norra Stockholm. Andreas har ingen formell konstnärlig utbildning utan har hittat Lego som ett medium att uttrycka sin kreativa sida. Tidigare i livet provade Andreas en del andra konstformer (främst oljemålning) men kände att han aldrig riktigt ”hittade hem” förrän han återupptäckte Lego.

Andreas inspireras av allt möjligt runt omkring sig. ”Oftast börjar det med en bild i huvudet som jag sedan försöker få ut med hjälp av bitarna. Det finns nog ett inneliggande behov av att skapa någonting och jag har märkt att Lego är en konstform som passar mig väldigt bra. Det finns oändliga möjligheter men samtidigt begränsningar vilket är en rolig utmaning. Att frambringa organiska former med något som de flesta associerar med kantiga plastbitar, är något som lockar mig. Det är även ett utmärkt sätt för återhämtning. Så det som inspirerar är sannolikt minst lika mycket ett behov av att låta hjärnan vila.”

Andreas har fått en del uppmärksamhet. Förutom vinsten tillsammans med Emma Friman Browne i Lego masters Sverige 2022 har han blivit utvald (som enda svensk hittills) att ställa ut några verk i Masterpiece gallery i Lego house, i Billund Danmark. Endast femton Legokonstnärer i världen per år blir utvalda.

EMMA FRIMAN BROWNE, från Karlstad, jobbar som farmaceut men har alltid ägnat sig åt måleri, tecknande, sömnad och musik. För ungefär nio år sedan, som vuxen, återupptäckte Emma tjusningen med Lego. Hon började med att bygga set men blev snabbt inspirerad av att se andras byggen och började testa vad hon själv kunde uppfinna ur eget huvud. Emma upptäckte i samband med det, föreningen Swebrick, där andra vuxna byggare i Sverige delade med sig av sina skapelser. Emma inspireras av böcker, film, miljöer och byggnader. Hon kreerar gärna mindre verk med någon form av story till grund. Det får gärna hända något i bygget. ”Skapandet är en viktig del av min återhämtning och ett sätt att koppla bort stress och få utlopp för det kreativa.”

Under Sommarsalongen kan du som besökare uppleva de konstnärliga möjligheterna som Lego erbjuder! Andreas har valt verk som förhoppningsvis förmedlar en känsla av liv och rörelse.

Emma har valt en rad verk med såväl vinterbadare som Rödluvan och vargen. Ett verk visar en grupp ockultister som utför någon sorts ritual och väcker ett uråldrigt monster från havets djup. Verket är inspirerat av skräck/sci-fi författaren H.P. Lovecraft.

Som kronan i utställningen tronar en återskapad version av Fågel Fenix, Emmas och Andreas mästerbygge från tävlingen Lego masters Sverige 2022. ”Fågel Fenix står för något som många någon gång i livet måste kämpa sig igenom”, berättar Emma. ”Verket handlar om stress, depression, ångest och ensamhet och det representerar styrka, förnyelse och transformation. Ur fågelns fjädrar och lågor väcks livet åter. Mörkret har inte bara fångat människorna som får sin livsglädje från den utan även Fågel Fenix själv.” Emma beskriver hur hon och Andreas bryter Fågel Fenix kedjor och möjliggör att den åter skall flyga fritt och sprida livsglädje. ”Det är också just det som Lego betyder, inte bara för oss utan även för många andra – ett verktyg genom stressiga och tunga perioder som kräver återhämtning och möjligheten att komma tillbaka.”

Utställningsperiod 18 maj – 17 september

@lego.memmla

Flickr: Andreas Lenander