Zafira Vrba Woodski

ZAFIRA VRBA WOODSKI – konstnären från Solna som synliggör den queera historien och samtiden och väcker samtal om identiteter och icke-mänsklighet.

Zafira Vrba Woodski, är en svensk-tjeckisk konstnär, boende i Solna, som har ägnat hela sitt konstnärskap åt att gestalta queera liv och erfarenheter med video, foto, ljudverk, performance och text. Några av dessa gestaltningar är utställningarna Gender Bender (2007) och Playground (2015) på Världskulturmuseet, #BelarusUnstraight på Historiska museet (2015), Min identitet (2017) på Motala Konsthall, Transtillstånd på Galleri Hörnan i Falun (2020), (in)visible på Malmö Konstmuseum (2021) och Transitioning Orchestra på Gallery Detroit (2021). Parallellt med konstnärskapet arbetar Zafira även som dödsdoula och Interfaith Minister för trans- och queercommunityt i Sverige.

Vi citerar Zafira; ”Som queer transperson har det länge varit svårt att känna igen mig i historien. Allt för mycket av den queera historien har osynliggjorts, hemlighållits eller feltolkats.”

Zafira är intresserad av tid och hur vi kan berätta historia genom olika slags tid. Vanligt i vårt samhälle är den linjära tiden, men den funkar inte riktigt på till exempel transpersoners liv och historia, menar Zafira som använder sig av begrepp som queer tid, crip tid och revolutionär tid när verken processas fram. Nutidsarkeologi är också en praktik som hjälper till i skapandet. ”Massvis av queers och transpersoner växer upp utan att veta att de har en lång och viktig historia. Jag vill göra allt jag kan för att ändra på detta”, säger Zafira.

En höjdpunkt i Zafiras konstnärskap är vinsten av Swedish Design Awards 2018 för appen mittprivatliv.se, en app om kroppen, känslor, relationer och sex.

Under Sommarsalongen visar Zafira två fotoserier, videoverk, ljudverk och en installation/skulptur ur projektet Transtillstånd. Projektet bygger på transpersoners erfarenheter av att vara trans, däribland Zafiras egna. En vanlig skildring av transpersoner är ett före- och efternarrativ, alltså berättelser om att vara ”född i fel kropp”, genomgå könsbekräftande behandlingar och sen bli “klar” med sin könsidentitet. För en del transpersoner stämmer detta narrativ, men för många är könsidentiteten ett livslångt utforskande mellan eller bortom de två juridiska kön som finns i Sverige idag. Zafira beskriver att Transtillstånd handlar om detta livslånga utforskande av identiteter som är lika mycket allmänmänskliga, icke-mänskliga som bortom-mänskliga. Med fotona i Pronomenserien utforskar Zafira ett femtontal transidentiteter. Fotoserien Some of Our Gifts handlar om de ”gåvor” som transpersoner bidrar med i världen. Utställningen visar också verk om sorg, minnen och Sveriges rasbiologiska arv.

Utställningen Transtillstånd har visats på flera platser runt om i landet, och Zafira berättar att det är både en glädje och en ära att få visa projektet på Gamla Kraftstationen.

Vi välkomnar dig som besökare att gå på upptäcktsfärd med öppna sinnen i Zafiras välarbetade och tankeväckande utställning.

Utställningsperiod 2/7-28/8

www.zafirevrba.com