Ann Ardebrant

ANN ARDEBRANT – glaskonstnären från Skattkärr som inspireras av den värmländska naturen och har en förkärlek till vatten, is och skog.

Ann Ardebrant började yrkeslivet med att examinera sig till geovetare men har sedan barnsben tyckt om att prova kreativa handarbeten av olika slag. För tjugo år sedan provade hon silversmide och har sedan dess förkovrat sig i en mängd konstnärliga utbildningar. För drygt tio år sedan blev smyckestillverkningen lite mer på allvar, och när Ann kom i kontakt med glas blev hon fast. Glasets mångfacetterade färgspel, lyster och formbarhet fascinerade henne och dess egenskaper gjorde det möjligt att ge varje smycke en alldeles särskild och personlig prägel. Samtidigt som Ann jobbade med silver upptäckte hon nu hur hon kunde göra egna glaspärlor, och hon började blåsa glas i liten skala och göra glasbubblor som utgångspunkt till nya smycken. Nya lärdomar vid glasblåsarlågan och genom kurser hos internationella lampworkingkonstnärer gav Ann den kunskap hon behövde för att traktera tekniken och komma vidare med glaskonsten. 

Under årens lopp har Ann själv haft kurser i såväl silversmide som glasfusing och lampworking och i dag har hon sin ateljé hemma vid Vänern, strax utanför Skattkärr. I ateljén designar och tillverkar hon smycken med naturen som både granne och inspirationskälla. Ann och hennes man är inbitna friluftsmänniskor som seglar om sommaren och åker långfärdsskridskor om vintern. Dessutom vistas de mycket i skogar och marker. Naturen bidrar till att släppa sinnet fritt, förklarar Ann som inspireras av dess olika element och former.

På Gamla Kraftstationen visar Ann glassmycken i tre serier som alla är inspirerade av vårt vackra Värmland. Serierna heter Isarna, Trädstammarna samt Stenarna. 

Den konstnärliga processen bakom de tre smyckesserierna som visas i utställningen.

Isarna – Som långfärdsskridskoåkare på Vänern upphör jag aldrig att fascineras av isen och dess oändliga variation av iskristaller. Att göra kedjor i glas tar sin lilla tid och själva processen är otroligt rogivande. Något jag upptäckte av en händelse är att när jag pressar det lavaheta glaset med hjälp av verktyg så får det en väldigt speciell lyster som gör att ljuset reflekteras från många vinklar samtidigt. Då blir det så där glittrigt som när solstrålarna träffar isen en krispigt kall vinterdag.

Trädstammarna – I naturen här utanför Skattkärr finner jag lugn och där hämtar jag dagligen kraft och upptäcker många vackra former. Under en skogspromenad i höstas såg jag timmer som inspirerade till formerna i en serie kedjor och örhängen.

Stenarna – Vänerns vatten, stränder och alla dess stenar har alltid förtrollat mig. Som barn kunde jag leka i timmar vid vattenbrynet hos min mormor och morfar. Allra först gjorde jag halsband och örhängen med rundblåsta glasbubblor, fast eftersom tiden gått har jag letar efter något annorlunda att pröva. Jag hittade ett sätt där jag först blåser en rund glasbubbla och sedan formar den med handen (vante på!) till olika former som påminner om de mjukslipade stenarna på stranden när jag var liten.

Utställningsperiod: 1 maj – 29 september

Hemsida: www.ardebrantdesign.se

Instagram: @annardebrantdesign

Facebook: Ardebrant Design

Ann Ardebrant
Halsband med kedja och glas