Om Gamla Kraftstationen

Med kärlek i väggarna

“VI BARE GÖRT LIKSOM!” Det var så det började när Lena Andersson, min kollega, kom med idén om att öppna konsthall i den nedlagda kraftstationen där vi, teatergänget, hade spelat teater under några år. ”Vi bare gört liksom!” Och sen var det inget mer med det. Vi kavlade upp ärmarna och städade i en hel evighet. Den dammiga industrilokalen gav oss grå snuva och dimmiga ögon, men vad gjorde det när kaffet alltid doftade nybryggt och vi bildade familj; Kraftstationsfamiljen.

VÄGEN HAR VARIT KROKIG och kantad med både blod, svett och tårar – men mest av skratt, kramar och massor av jävlar anamma! Det hårda, men ack så kärleksfulla arbetet har förutom kulturupplevelser av klass resulterat i flertalet nya arbetstillfällen, visioner och blivit till uppnådda mål och nya visioner har fötts. 

/Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare

Gamla Kraftstationen drivs av föreningen Ulleruds Teateraktörer med stöd av Forshaga Kommun & Region Värmland. 

Historia

Gamla Kraftstationen i Deje är den första av de fyra generationer av kraftstationer som är samlade kring fallet som Klarälven gör i Dejefors. Kraftstationen byggdes i två etapper, 1906 och 1913. 1906 installerades fem maskinaggregat som bestod av en francisturbin med turbinregulator och en elektrisk generator, 1913 installeras ytterligare två aggregat. Idag finns endast tre av de sju ursprungliga generatorerna och turbinregulatorerna kvar inne i maskinhallen. Den tidiga kraftverksindustrins arkitektur finns väl representerad i Dejeforsen.

1992 stängdes den sista maskinen i Gamla Kraftstationen och lämnades därefter åt sitt öde som visade sig vara rivningsplaner. Några lokala krafter lyckades under nittiotalet rädda den från rivning, men det fanns inte någon tydlig plan för nytt användningsområde. Ägare av Gamla Kraftstationen är Fortum.

År 2008 fick teatergänget Ulleruds Teateraktörer möjlighet att spela teater inne i den gamla industrilokalen och förälskelse uppstod. Efter några teaterproduktioner på platsen satsade föreningen på att iordningställa för konsthall och café. Sedan 2013 fungerar den Gamla Kraftstationen som unik konsthall med 11 meter högt i tak och mycket av originalinteriören kvar. Konsten är central i verksamheten och det bjuds varje säsong på konst av såväl etablerade konstnärer som av nya intressanta talanger. Ekologiska Culinarum Café som finns i White Guides cafélista förhöjer upplevelsen.

Med jämna mellanrum ordnas musikevenemang genom satsningen The Gamla Kraftstationen Music Club. För den som vill skapa i kreativ miljö finns Makerstation där det erbjuds både ledarledda workshops och möjligheten att skapa på egen hand. 

Folk från jordens alla världsdelar hittar till den värmländska lilla byn Deje och den gamla bruksorten sjuder av liv igen – genom konst och kulturturister! Idag räknas Gamla Kraftstationen till ett av länets största besöksmål i sin genre. Det är fortfarande den ideella föreningen Ulleruds Teateraktörer som driver verksamheten.