Bokstavligt målat

MARIA HELLQVIST – den humoristiska illustratören från Åkersberga som lockar till skratt genom konceptet BOKSTAVLIGT MÅLAT.

Maria Hellqvist  från Åkersberga har hela livet älskat att illustrera, men också att läsa och leka med ord. Maria är i grunden grafisk formgivare och illustratör. Idag jobbar hon som kommunikatör på Musikverket i Stockholm. Musikverket är ett center för kulturarv och kulturliv.

Projektet Bokstavligt Målat började 2015 med att Maria längtade efter något som gjorde att hon kom undan från datorn ett tag och där hon kunde skapa en bild i veckan på ett tydligt tema. Kärleken till läsningen och ordlekar i kombination med illustrerandet blev den optimala succén att bokstavligen måla ordvitsar. Och för Maria blev idén även det perfekta kreativa utloppet för henne själv. Där föddes alltså konceptet Bokstavligt Målat och sedan dess har hon målat nästan 400 bilder som hon varje vecka lägger upp på Instagram och Facebook och som varannan vecka publiceras i Dagens Nyheter.

Tekniken är i huvudsak akvarell och tusch, och drivkraften för Maria är att skapa något som får folk att skratta, locka till eftertanke men också själva överraskningsmomentet.

Hittills har Maria producerat tre Bokstavligen Målat-böcker med samlade verk från åren som gått. Maria är även mamma till en barnbok liksom målarböcker för den som själv vill färglägga lustfyllda bilder som lockar till leenden och bidrar till gott humör.

Du som besöker Sommarsalongen kan se fram emot Marias ordvitsiga och finurliga akvareller som garanterat får mungiporna att peka uppåt!

Utställningsperiod 26/5 – 28/8

www.bokstavligtmalat.se