Caroline Roosmark
1 maj – 28 september 2025
Den poetiska fotografen från Stockholm som lika mästerligt som själfullt avporträtterar sagolika kvinnor.
Caroline Roosmark, svensk fotograf från Stockholm, välkänd för sina djupgående personporträtt av bland annat svenska kulturpersonligheter. Som fotograf kännetecknas Roosmarks verk av stram komposition, närhet och en särdeles utvecklad känsla för ögonblicket. Hon är uppskattad för sin utsökta förmåga att fånga blicken och uttrycket i människan på ett alldeles exakt och utomordentligt fulländat vis. Roosmarks bidrag till svensk fotografi sträcker sig från det populära till det själfulla.
Hon har gjort sig särskilt bemärkt genom projektet ”Sagolika kvinnor” en kalender som lyfter fram kvinnor med utgångspunkt i välkända historiska händelser, sagor, myter och roller. Roosmarks bidrag till svensk fotografi sträcker sig från det populära till det själfulla. Fantasifulla inslag i kombination med djupet av mänskliga öden möter betraktaren.
Roosmarks väggkalender, har sedan drygt tjugo år varit ett återkommande fotoprojekt. 2018 i samband med #Metoo och i fotspåren av turbulensen runt hanteringen av Sara Danius avgång som ständig sekreterare i Svenska Akademin övergick kalenderprojektet från att tidigare innehålla både män och kvinnor till att helt och hållet enbart porträttera Sagolika Kvinnor. Kalendern stödjer Fryshusets Barn till ensamma mammor, en social verksamhet som riktar sig till barn och ensamstående mammor som lever i socioekonomisk utsatthet.
Roosmark har givit ut böcker och hon finns sedan 2021 representerad i statens porträttsamling med porträtt av utrikesminister Margot Wallström. Roosmark har sparsamt deltagit i ett fåtal samlingsutställningar varför det känns extra roligt att hon valt att under sommarsäsongen på Gamla Kraftstationen visa ett urval motiv ur fotoprojektet Sagolika Kvinnor.
Hemsida: www.roosmark.com
Instagram: @carolineroosmark

Caroline Roosmark

Sara Danius
Ockupationsmakten hade inte räknat med henne. Hennes resning, orubblighet och integritet. Efter att först ha hyllats blir anklagelserna mot henne fanatiska. Jeanne kallas trollpacka som umgåtts med onda andar och låtit sig dyrkas av en avgud. Hon har gjort kätterska uttalanden. Den självutnämnde domaren påstod att hon var den sämsta i hela historien. Vi berörs av hennes ovanliga öde, hennes gåtfulla personlighet. Nu ligger rustningen på hyllan och stol nummer sju står tom. Vi glömmer inte knytblusupproret. Kvinnor talade och blev hörda. Metoo. Inget pris delades ut, men en rad kvinnor fattade mod och vågade anmäla. Det handlar om anständighet, respekt och alla människors lika värde. Det är ingen liten sak.
Ur Sagolika Kvinnor 2019
Julia Duvenius
Sveriges skandalprinsessa Cecilia Vasa, född 1540, hånades, hotades och hatades för platsen hon tog, både politiskt och i sitt obundna kärleksliv. I sin strävan efter frihet blev Cecilia Vasa inlåst, bortgift, misshandlad och även landsförvisad från Sverige. För sin tid hann hon med mer än de flesta: moder, politiker, diplomat, ambassadör, och kapare. Efter makens död 1575 blev Cecilia lämnad ensam med sina söner och alla skulder. Med sina fartyg började hon därför kapa andra fartyg i Östersjön. Hon blev 87 år.
Ur Sagolika kvinnor 2025
Camilla Läckberg
This bitch is Queen, skön lyrik. Texten förs insiktsfullt fram om en tuff värld där hårda män utifrån position menar sig ha äkta power. Här talar vi om faktisk makt. Makten som äger företräde. Alltså, vem säger vad åt vem, att så här ser världen ut. Populärt kallat ”narrativet”. Berättelsen är grundpelaren, vår totem som vi ska samlas runt. ”Storyn” vi ska tro på. Under lång tid var det många som tog den makten för given, något som fördes över från man till man som ett arv, ett slags fideikommiss. Den tiden är nu bakom oss.
Ur Sagolika kvinnor 2025