Dan Henriksson

DAN HENRIKSSON – keramikern från Skoghall som fått känslan för lera i modersmjölken och som inspireras av samtiden

Dan Henriksson från Skoghall är uppväxt i en i allra högsta grad skapande familj. Hans föräldrar drev keramikverkstad och Dan själv säger att han nog fått känslan för lera med modersmjölken. Dans yrkesmässiga bana handlar om det pedagogiska inom skolans värld. Inom keramiken är han autodidakt. Han är produktiv och har deltagit på många utställningar, bl.a. på Liljevalchs.

Dan inspireras av samtiden och av det som sker runtomkring i världen. Många av de dagsaktuella frågorna tolkar han in i det keramiska materialet. Utgångspunkten är stengodslera, en lera som bränns i 1250 grader och som därmed klarar det mesta. Tillsammans med leran använder han ibland även trä, armeringsgaller, plåtburkar, sten, mm, allt eftersom idéer växer fram. Verken han kreerar är både för inom- och utomhusbruk.

Under utställningen får du som besökare uppleva julinspirerade tolkningar. Bland annat funderar Dan kring ämnet att även en tomte behöver koppla av, och har därför skapat en installation med titeln ”Vad gör tomten den 27 december?”. Installationen består av en serie tomtar som visar vad en trött tomte ägnar sig åt efter julens bestyr, vilket kan vara allt från att läsa i kapp decembernumren av NWT till att lyssna på skräckpodcasts i P3.

danhenriksson.blogspot.se

Utställningsperiod: 27 november – 30 december