Elin Klar

ELIN KLAR – den stilfulla keramikern från Forshaga som har estetiskt sinne för både färg och form och som inspireras av leran själv.

Elin Klar från Forshaga har alltid varit kreativ och älskat att skapa i olika material. Av en slump fastnade hon för just keramik och vidareutbildade sig sedan på Formakademin i Lidköping, där hon gick en produktionsinriktad keramikutbildning. Efter att ha jobbat och skolat sig inom andra områden drogs Elin ändå tillbaka till keramiken och sedan dess har hon i princip arbetat med sitt skapande på heltid. 

Elin inspireras mycket av materialet, alltså leran i sig, och hon beskriver de oändliga möjligheterna med olika tekniker, former, glasyrer och dekorer att testa och utforska. ”Ofta leder en idé till en annan och arbetet utvecklas ständigt – det är det som gör mitt arbete så roligt!” säger Elin.

Mest jobbar Elin med bruksföremål, och hon vill att hennes keramik ska användas. Inför sommarsalongen har hon framför allt drejat vaser, alla med olika och unika former. På de flesta har hon sedan skapat olika mönster, strukturer och färgkontraster med olika tekniker. Elin tycker om lugna och jordnära färger och låter ofta själva leran lysa igenom glasyren eller så får vissa partier vara helt oglaserade så att den råa leran framträder. Hennes estetiska sinne för form, färg och design är påtaglig. Stilen är konstfull och elegant. Elin berättar; ”Min strävan är alltid att tillverka vacker och hållbar keramik som kan användas varje dag, år efter år.”

Utställningsperiod 26/5-28/8

www.elinklarkeramik.se