Jonas Bernander

JONAS BERNANDER – den modiga kreatören från Stockholm som genom AI-framställd konst undersöker verklighet kontra fiktion.

Jonas Bernander är född och verksam i Stockholm. I grunden är han manusförfattare och dramaturg, utbildad vid Dramatiska institutet. Efter många år i teaterns och operans värld har han på sistone börjat undersöka gränstrakterna mellan scenkonst och bildkonst.

Jonas inspireras av det storslagna, teatrala och äventyrliga – men också det svårfångade, tvetydiga och gåtfulla. Människor som vågar ställa frågor utan att komma med svar. Han inspireras också av konstnärer och författare som Jenny Holzer, Yukio Mishima, Ola Julén, Yael Bartana, Jeff Koons, Roj Friberg och Sarah Kane.

Jonas arbetar nu med AI-genererade fotografier som han manipulerar och kombinerar med text. Han beskriver; ”För mig väcker det AI‐framställda fotografiet som medium frågor om verklighet kontra fiktion, dokumentation kontra gestaltning, och sanning kontra lögn.”

De utställda verken ingår i serien “Icons of Displacement”, en växande samling bilder som sammantagna skisserar en större berättelse om flykt, främlingskap och uppbrott – men också gemenskap, förundran och samarbete.

Utställningsperiod 1 maj – 28 maj

Hemsida: www.jonasbernander.se

Instagram: @jonasbernander

Jonas Brenander