Kaffe – en smakfull konst

Kaffe berör våra sinnen och är lösningen på såväl en god morgon som ett svårt samtal. Det var genom funderingar om kaffe som både dryck och problemlösare som idén om en Kaffeutställning föddes hos Linn & Lena, ansvariga för Gamla Kraftstationens utställningar. Resultatet blev en trivsam liten samlingsutställning där flera kreatörer tolkat på temat. Låt dig väl smaka!

Utställare:

Bokstavligt Målat, lllustrationerbokstavligtmalat.se

Maria Hellqvist från Åkersberga har hela livet älskat att illustrera, men också att läsa och leka med ord. Maria är i grunden grafisk formgivare och illustratör. Projektet Bokstavligt Målat började 2015 med att Maria längtade efter något som gjorde att hon kom undan från datorn ett tag och där hon kunde skapa en bild i veckan på ett tydligt tema. Kärleken till läsningen och ordlekar i kombination med illustrerandet blev den optimala succén att bokstavligen måla ordvitsar. Och för Maria blev idén även det perfekta kreativa utloppet för henne själv. Där föddes alltså konceptet Bokstavligt Målat och sedan dess har hon målat nästan hundratals bilder som hon visar på sociala medier och som varannan vecka publiceras i Dagens Nyheter.

Tekniken är i huvudsak akvarell och tusch, och drivkraften för Maria är att skapa något som får folk att skratta, locka till eftertanke men också själva överraskningsmomentet.

Carolina Levén, Akryl- och kaffemåleri @carolinaleven_art

Carolina är konstnären från Karlstad som älskar blommor, katter, kaffe och att resa. Under sina resor inspireras hon av det vackra i naturen och speciellt blommor med magiska färgpaletter och vackra former. Carolina deltar regelbundet på utställningar och har bland annat ställt ut runt om i Sverige och världen.

Carolina målar framförallt i akryl och ofta är målningarna i stora format. Ibland använder hon sig av tekniken Fluid Art där färgerna flyter fritt och målningen skapas på en och samma dag. Men även målningar med mer traditionellt måleri kommer att visas när Carolina intar Ateljé Artist in action. Förbered dig på färgstark konst med inspiration från Värmland, Barcelona, Australien och Bali.

Cirkulero, Återbruk av kaffesäckarcirkulero.se

Cirkulero, är värmländskt företag, med Filippa Grahn som grundare och drivkraft, räddar material från elden och ger dem istället en het comeback på marknaden i nya former med flera funktioner. I dagsläget är huvudmaterialet kaffesäckar, alla med sin egen historia från kaffeplantage världen över, som sedan ger kaffebönorna ett extra skal över hav och kontinenter. Efter att säckarna tömts på innehåll hos kafferosterierna tycker Cirkulero att de är too good to go. Därför får de ett förlängt liv som nya produkter. Alla är helt handgjorda och får en unik design utefter ursprung  och val av utformning.

Fler fördelar med Cirkulero  är att kunder erbjuds att handla med både stil och smartness. De kan fortsätta utveckla och uttrycka sin identitet men helt utan negativ påverkan på planeten. 

”Vår levande, vackra och blå planet besparas resurser och tid för att få förutsättningarna att förlänga fördelaktiga förhållandena för människoliv. ”Dessutom får människor som står utanför arbetsmarknaden en fot in i arbetslivet genom att tillverka produkterna och återförsäljaren får en förstärkt hållbarhetsprofil och cool identitet.

Elin Klar, Keramikelinklarkeramik.se

Elin Klar från Forshaga har alltid varit kreativ och älskat att skapa i olika material. Av en slump fastnade hon för just keramik och vidareutbildade sig sedan på Formakademin i Lidköping, där hon gick en produktionsinriktad keramikutbildning. Efter att ha jobbat och skolat sig inom andra områden drogs Elin ändå tillbaka till keramiken och sedan dess har hon i princip arbetat med sitt skapande på heltid.

Elin inspireras mycket av materialet, alltså leran i sig, och hon beskriver de oändliga möjligheterna med olika tekniker, former, glasyrer och dekorer att testa och utforska. ”Ofta leder en idé till en annan och arbetet utvecklas ständigt – det är det som gör mitt arbete så roligt!” säger Elin.

Mest jobbar Elin med bruksföremål, och hon vill att hennes keramik ska användas. Stilen är konstfull och elegant. Elin berättar; ”Min strävan är alltid att tillverka vacker och hållbar keramik som kan användas varje dag, år efter år.”

Ingela Johansson, Tusch- och kaffemåleriswedishartanddesign.com

Ingela Johansson från Karlstad är konstnären som hittat hem till Värmland efter sju år i Asien. Hon har även varit aktiv med utställningar och workshops i åtta länder. Hennes konst finns representerad i privata och offentliga samlingar bland annat på  New Zealand High Commission, Region Värmland, Sveriges Ambassad I Singapore och Karlstads Kommun.

Ingelas arbeten tematiseras av känsla, färg och kopplingen till naturen. Hon arbetar i akryl men även blandteknik som collage och inslag av kaffe och marmor i måleriet. Varje session i studion börjar med en meditation, så att hon kan skapa med en intuitiv nyfikenhet.

”Ju mer jag målar känslor, desto mer inser jag att det finns ett universum kvar att upptäcka, men att vi känner varje sekund, minut och timme. Även när vi gör vårt bästa för att inte känna, gör vi det ändå. Känslor ligger bakom varje enskilt beslut vi fattar och de relationer vi bygger eller bryter.”

Karin Nyström, Keramik@karinnystrom67

Karin Nyström trodde hon ville bli textillärare och började en utbildning i Norge. men så upptäckte hon leran och blev fast. Hon ägnade så många år att utbilda sig inom keramikeryrket i såväl Sverige som Danmark. Karins pappa är från Norge, mamma från Mangskog och själv växte hon upp i Skoghall. Till sist hamnade hon i Deje där hon efter många år med produktion i sin källare nu byggt och förverkligat en alldeles ny ateljé och verkstad ute på den egna gården.

Karin är yrkesverksam keramiker på heltid. Hon förvaltar den skandinaviska lergodstraditionen och en särskild flödighet och mjukhet utmärker hennes arbete med lera, engober och glasyrer. Måltiden, naturen och det keramiska materialet i sig erbjuder inspiration till fortsatt arbete.

Kila Design, Smycken av retroporslin@kiladesign

Cecilia Claesson berättar att kreativa sysslor, som att måla, fotografera, sticka, virka, sy och dreja, alltid har legat henne varmt om hjärtat. Med sig har hon en tvåårig estetutbildning på Helsjöns Folkhögskola. 1996 kom hon på idén att tillverka smycken av retroporslin. Tekniken lärde hon sig på egen hand. Bland kaffekoppar och fat från förr blev Cecilia fast och företagandet tog fart efter att ha deltagit på en lång rad hantverksmässor. I fler år såldes Cecilias smycken på Designtorget samt i många andra butiker runt om i världen. Cecilias smycken haräven uppmärksammats i en rad tidskrifter och magasin.

När Cecilia får en kreativ idé så vill hon gärna utföra den direkt. Hon berättar; ”Jag blir mycket inspirerad av mönster på porslin, särskilt om jag hittar någon ny dekor som jag aldrig sett tidigare. Det är en rolig utmaning att hitta det perfekta snittet för just det mönstret till ett visst smycke. Vackra, färgglada textiltryck är ofta det som jag kombinerar med mina smycken. Där färg och form tillsammans lyfter smycket.”

Lerkällarn, Keramik@lerkallarn

Stina Andersson är kvinnan bakom Lerkällarn. Hon är i stort sett självlärd och är helt enkelt född med det kreativa inom sig. Skapandet har alltid varit helt en i livet. Allt från idéerna till planeringen, skisserna, mönstren, ritningarna och sedan själva görandet. 

I den kreativa processen flödar såväl tankar som känslor. Stina förklarar; ”Det är ett sätt för mig att rensa huvudet, att bara vara. Vill hålla mig till mottot att skapa genom lust och känsla utan prestationskrav. Livet och samhället ställer ändå så höga krav på oss så skapandet ska få vara min fristad från krav.”

Keramiska skulpturer, drejat och måleri i olika tekniker kännetecknar Stinas skapande.

Puppet, Spray, kaffe, tusch@puppetindustries

Puppet, Daniel Blomqvist, uppväxt i Västerås, verksam i Stockholm, är en av de första graffittimålarna i Skandinavien och Europa. Daniel är autodidakt. Idag internationellt erkänd med muralmålningar och utställningar över hela världen. Det kreativa fanns inom Daniel redan på lekis. Färg och form blev viktiga redskap för att uttrycka sig och ta plats. Från tretton års ålder bestod konsten mest av att förverkliga ett sorts graffitiliv. Graffitin blev en identitet, förklarar Daniel som redan-83 dansade Electric boogie med en filterpenna i fickan. Puppet, Daniels graffitinamn blev uppmärksammat ute i världen. Framgången gav honom möjligheter.

För tjugo år sedan kom ett slags väsen till Daniel som började utveckla en stil som utgår från ett rutmönster/nät som han kan tänja och dra i motivet med. Stilen, Gridstyle, har mognat fram till en såväl abstrakt som figurativ bildvärld fylld av lekfulla infall med känsla och allvarsam botten. Men också linjer, fart, frihet och ett Sci fi-inspirerat väsen, en kompis eller alter ego, som både möter livet och följer med in i sömnen; Gridwalkers.

Tekniken är sprejfärg, skissartade penndrag, akryl och kaffe. Drömmen som fått liv; ”Den lille pojken som jag en gång var och som kanske alltid är med mig – än idag.”

Sara W Nelin, Tusch tavelskojare.se

Sara W Nelin, konstnär från Sollentuna började teckna så snart som hon kunde greppa en penna. Ibland får hon frågan om när hon började rita, men då är svaret snarare att hon aldrig har slutat.

Sara är i grunden autodidakt, men efter att ha ställt ut ett par år ville hon ha en mer formell utbildning och gick då ett konstnärligt basår vid Edsviks konsthall. Sara har provat många tekniker men landat i tusch och markers. Hennes konst är lekfull och titeln är en viktig del i verket. Sara tycker om att leka med ord. ”Även om bilderna är glada så kan skälet till att bilden blir till ha en mer allvarlig språngbräda; som utanförskap, psykisk ohälsa och sociala mediers inverkan på vårt mående”, berättar Sara. Sara inspireras i själva processen. Medan hon gör en bild vandrar tankarna vidare till nästa bild och hon har en lapp  på skrivbordet där hon fyller på med idéer så att hon inte ska glömma bort dem.

Det finaste Sara vet är när hon står i en utställningssal och hör besökare som går runt och skrattar högt för sig själv. ”Man blir väl konstnär för att beröra och väcka känslor och den finaste känslan jag vet är glädje.”

Sven-Ove Svensson, Nu tar vi kaffe (text)sven-ove.nu

Sven-Ove Svensson från Forshaga, författare och har gett ut runt 25 böcker och skrifter och medverkat i lika många antologier. Därtill kommer drygt 1 100 krönikor i löpartidningar, P4 Värmland, TV4 Värmland, Värmlands Folkblad och många andra medier och han har uppträtt offentligt mer än 700 gånger.

Sven-Ove skriver ibland under pseudonymen Viktor Root och har varit ordförande i Värmländska Författarsällskapet. Hans skrivande präglas av tron på mångfald, humor, solidaritet och människovärde. Vissa dagar bara måste han småskratta roat underifrån åt överheten. ”De är så söta de små näringsliven när de kivas om grindslantarna i livet.”

Sven-Ove har genom åren jobbat som bonddräng, sågverksarbetare, journalist, författare, skrivkursledare, SOS-operatör, underhållare från scen och i radio och tv (fast han inte tordes), krönikör i alla möjliga medier, informatör åt stat och kommun samt korvgrillare, miljövän, motionär, pappa och morfar.

”Världen vill jag fortfarande förändra.”

Tina Thagesson, Akvarell@tinathagesson

Tina Thagesson bor i Spånga och har levt med akvarellmåleri sedan -89. ”Att måla akvarell gör mig glad – rent av lycklig!” säger Tina.

I måleriet så fascineras hon av kontraster. Ljus och skugga i ett distinkt möte. Färger som förstärker och utmanar varandra. Flödighet möter detaljrikedom. Kontrasterna skapar den spänning i bilden som hon lockas av. Tina vill i sina bilder förmedla en förstärkt realism med en varm ton av harmoni och nostalgi.

Tina vill att bilderna ska förmedla glädje och vara fulla av liv. Varje bild ska berätta en historia och hon vill att betraktaren ska fyllas av glädje över livets småttigheter. Djupet ska vara så där lagom djupt, utan risk för att dras ner under ytan. ”En och annan underfundighet ska vara kryddan i mina bilder. Jag vill teckna en ljus bild av vår värld!”

Tryckerigatan Konst & Design, Måleri, ull och textilier@tittainbutiken

Tryckerigatan Konst & Design är en daglig verksamhet för vuxna och består av ett gäng härliga arbetstagare med lika härlig personal. Verkstad och ateljé finns i Forshaga och här finns det stor möjlighet för de som arbetar att utveckla sin kreativitet och sina intressen inom skapande och slöjd. Teknikerna varierar stort liksom materialen.

Återbruk är ett ledord. På senare år har även keramiska verk fått ett större utrymme på Tryckerigatan där det produceras såväl bruksföremål som konstföremål. Under året säljs färdiga alster i deras butik ”Titta in” som finns i Forshaga. Ett urval finns även i Gamla Kraftstationens shop.