Klara Knutsson

KLARA KNUTSSON – möbelsnickaren från Nacka som med känslosamma nyanser snickrar liv i en bortglömd konstform. 

Klara Knutsson, från Nacka, är konsthantverkare och arbetar i intarsiateknik. Klara är utbildad möbelsnickare och fick 2021 sitt gesällbrev i möbelsnickeriyrket. Under utbildningen på Malmstens fick hon lära sig grunderna i intarsia och fastnade direkt. Genom intarsian kombinerar hon sina två stora intressen; trähantverk och bildkonst. Idag arbetar Klara med intarsia på heltid. ”Jag vill genom min verksamhet bidra till att intresset för denna bortglömda konstform ökar,” berättar Klara som redan fått motta ett flertal ärofyllda utmärkelser inom form och konsthantverk. 

Klara beskriver att hennes verk utforskar olika teman, ibland genom motiv som ofta återfinns inom intarsiatraditionen, som botaniska och naturinspirerade motiv. Ibland är det mer abstrakta idéer som hon utforskar. Inspirationen kommer av materialet och tekniken i sig och hon försöker alltid utnyttja det som är unikt med just intarsia.

I utställningen fördjupar sig Klara i materialet och hon kombinerar olika träslag för att skapa en mångfald av färgtoner, texturer och mönster. Senaste året har skuggor och ljus genomsyrat hennes arbete. ”Varje bit av trä är som en pusselbit som jag noga väljer och placerar för att få till rätt känsla och uttryck.

Utställningsperiod: 29 juni – 24 juli

Hemsida: www.klaraknutsson.com

Instagram: @av_klara

Klara Knutsson
Intarsia