Mia Jansson

MIA JANSSON – den livsbejakande rakukeramikern från Molkom vars drivkraft kommer ur kaos, stress och kärleken till hästar.

Mia bor i Molkom på en liten gård tillsamman med sin man Håkan, hästarna och katterna. Hon växte upp i Ransäter där det fanns gott om konstnärliga förebilder. Där fanns keramiker, sten- och bildkonstnärer som Mia inspirerades av, och någonstans där, i hennes barndom i Ransäter formades drömmen om konstnärskapet. Drömmen skulle komma att bli ganska lång, för det var först på senare år som Mia realiserade den. Keramiken klev in på allvar i hennes liv när hon studerade till lärare. Uttråkad av vetenskapliga teorier gick hon parallellt kurser i keramik och hantverk på Karlstads Universitet för att få utlopp för sin skaparlust. För fyra år sedan provade hon tekniken rakubränning och blev helt förförd av tekniken. Idag verkar hon också som keramisk handledare och håller egna kurser.

Förra året gjorde Mia Janssons Nöjdingar succé. Nöjdingar kallas de hästar i rakukeramik som blivit något av ett signum för Mia som också gärna vill lyfta att det var sommarutställningen i fjol på Gamla Kraftstationen som blev hennes genombrott som konstnär. Mia har blivit lite av en husets konstnär vid Kraftstationen där hon under året verkat som uppskattad livekonstnär och även som medverkande vid Höstsalongen. – Nöjdingens glädjefyllda uppsyn spred sig alltså under fjolåret i Värmland, men också ut i landet genom långväga besökare som ville köpa sig en egen belåten liten Nöjding. Genom framgången växte lusten att sprida glädje sig större. Mia berättar; ”Att få känna en sådan uppskattning och tillfredställelse av att någon blir lycklig av mina Nöjdingar, får mig att må bra. Det känns som min konst verkligen gör nytta”.

En del av Mias skapande kommer egentligen att ur kaos och stress, på ett meditativt sätt, kreera något vackert och bestående. ”Något att betrakta och som går att ta på”, beskriver Mia. Leran och den oförutsägbara rakubränningen ger henne spänning och ständiga aha-upplevelser. Mias livslånga relation till hästar ger uppslag till hennes formspråk, ”Att vara konstnär ger mig en känsla av frihet och välmående”. Mitt konstnärskap räddar min själ och ger mig framtidstro och avkoppling när det är som mest stressigt.

Under Vintersalongen kan du som besökare förvänta dig ett keramiskt snöfall och förstås glada goa Nöjdingar. Några inspirerade av julen.  Mia presenterar också den nya Nöjdingen Prickisen och en grupp små Nöjdingar på strövtåg i juletid.

 Utställningsperiod: 27 november – 30 oktober

@miasraku