Mia Jansson

MIA JANSSON – den livsbejakande rakukeramikern från Molkom vars drivkraft kommer ur kaos, stress och kärleken till hästar.

 Mia bor i Molkom men växte upp i Ransäter där det fanns gott om konstnärliga förebilder. Där fanns bland andra keramiker, sten- och bildkonstnärer som Mia inspirerades av, och någonstans där, i hennes barndom i Ransäter under åttiotalet, formades drömmen om konstnärskapet. Drömmen skulle komma att bli ganska lång, för det var först på senare år som Mia realiserade den.

Keramiken klev in på allvar i hennes liv när hon studerade till lärare. Uttråkad av vetenskapliga teorier gick hon parallellt tre kurser i keramik och hantverk på Karlstads universitet för att få utlopp för sin skaparlust. För tre år sedan provade hon tekniken rakubränning och blev helt förförd av tekniken. Idag verkar hon också som handledare och håller egna kurser i keramik.

 Mias drivkraft är att ur kaos och stress, på ett meditativt sätt, skapa något vackert och bestående. ”Något att betrakta som också går att ta på”, beskriver Mia.  Leran och den oförutsägbara rakubränningen ger henne spänning och ständiga aha-upplevelser. Mias livslånga relation till hästar ger uppslag till hennes formspråk. ”Att vara konstnär ger mig en känsla av frihet och välmående. Mitt konstnärskap räddar min själ och ger mig avkoppling när livet är som mest stressigt”, säger Mia.

 Ur Mias händer har en speciell figur växt fram och ganska snart stod det klart att hästskulpturen var en Nöjding. De karaktäristiska Nöjdingarna med sina belåtna, stolta och njutningsfulla uttryck har visat sig sprida glädje. Mia har fått en kick av framgången och stora mängder entusiastiska betraktare och konstköpare har inspirerat henne att fortsätta med Nöjdingarna.

 Som besökare under Höstsalongen kan du förvänta dig en flock rakubrända Nöjdningar som Mia önskar förmedlar glädje, hopp och lugn. Troligen känner du med ens du kliver in i rummet att de slår an den godhjärtade tonen av välbehag.

 Utställningsperiod: 3/9 – 31/10

@miasraku