Puppet, Daniel Blomqvist

PUPPET, DANIEL BLOMQVIST – konstnären som med sin karaktäristiska stil målar fart, frihet, historia och minnen i sina helt unika Gridwalkers!

Puppet, Daniel Blomqvist är uppväxt i Västerås, nu verksam i Stockholm, är en av de första graffittimålarna i Skandinavien och en del av den första generationens graffitimålare i Europa. Daniel är autodidakt och idag en internationellt erkänd konstnär med muralmålningar och utställningar över hela världen. För några år sedan även uppmärksammad av den franska konstsamlaren och modedesignern Agnes B som ledde till att samarbete dem emellan inleddes.

 – Men allt började egentligen redan på lekis, när Daniel kände uppskattning för sina teckningar. Han minns att han, trots unga år, fick positiv respons när det handlade om tecknande och skapande aktiviteter. Det kreativa fanns inom honom och färg och form blev tidigt viktiga redskap för Daniel att uttrycka sig och ta plats. Det gav honom bränsle att fortsätta. Från tretton års ålder bestod konsten mest av att förverkliga ett sorts graffitiliv. Graffitin blev, under åttiotalet, en identitet, förklarar Daniel som redan 1983 dansade Electric boogie med en filterpenna i fickan.

Puppet, blev Daniels graffitinamn. Det blev så småningom uppmärksammat ute i Europa och världen. Framgången gav honom möjligheten att resa och uppleva. ”Men graffitin blev lite som ett repetitivt mönster. Den liksom ägde mitt skapande och min form helt och hållet. Under nittiotalet började jag fundera på om jag begränsade mig som konstnär eftersom jag hade fler dimensioner som jag ville utveckla. Och vem var Puppet i allt det här? Jag behövde hitta ett eget Puppet-id som inte bara var graffiti”, berättar Daniel.

För ungefär tjugo år sedan kom ett slags väsen till Daniel. Han beskriver det som att han hittade verktygen, men inte hela svaret. Det var något som var format efter hans sätt att måla, inte tvärt om. Daniel började utveckla en unik stil som utgår från ett rutmönster, eller nät som han kan tänja och dra i motivet med. Stilen fick heta Gridstyle och har efter hand mognat fram till en såväl abstrakt som figurativ bildvärld genomsyrad av rutnät, fylld av lekfulla infall men alltid med känsla och allvarsam botten. I det skissartade bildmönstret finns linjer, fart, frihet och ett Sci fi-inspirerat väsen, en kompis eller alter ego, som både möter livet och följer med in i sömnen; Gridwalkers.

Daniel inspireras av livet han har omkring sig och upplevelser som blir till minnen som suddas ut. Detta tillsammans med den mångåriga graffitihistorian utgör grunden i hans konst-dna. Tekniken är sprejfärg, skissartade penndrag, akryl och kaffe. Under utställningen på Gamla Kraftstationen får du uppleva Puppets karaktäristiska Gridwalkers präglade av uppväxten och sprängfyllda av känslor, historia och minnen! Gridwalkers är drömmen som föddes för tjugo år sedan och som nu fått liv; ”Den lille pojken som jag en gång var och som kanske alltid är med mig – än idag.”

Utställningsperiod: 1 maj – 29 september

Instagram: @puppetindustries

Puppet, Daniel Blomqvist
Puppet in progress