Robin Lindström och Synnöve Orebjörk

ROBIN LINDSTRÖM & SYNNÖVE OREBJÖRK – stenskulptörerna från Värmskog som genom mytologi och geologi ger en röst åt det undangömda och återskapar balans och koppling mellan människan och naturen.

Robin och Synnöve är konstnärsparet som bor i Värmskog och som på senare år bildat team i det konstnärliga arbetet som stenskulptörer och de beskriver; ”Vi inspireras av naturen, av stenarna som talar till oss. Vi vill befria och gestalta de väsen som redan finns i stenen. Vi går på skattjakt tillsammans och hittar alla möjliga vackra stenar på våra hemliga ställen. Varje sten är noga utvald. Vi vill ge röst åt det undangömda och glömda och återskapa balansen och kopplingen mellan människan och naturen.”

Robin har alltid varit konstintresserad, främst av antikens skulpturer och dess megalitiska byggnadsverk. Intresset för nutida konst väcktes för trettio år sedan då han fick möjlighet att betrakta Synnöve Orebjörks tavlor i olja och akryl. Idag är Synnöve hans stora inspiration till det konstnärliga skapandet. Den egna banan började för knappt femton år sedan då han var verksam som timmerman och formade möbler i trä. Och Robin berättar att ”Under en paus i arbetet såg jag ”henne”, en ängel uppenbarades i timmerstocken som låg på marken framför mig. Då tog jag fram motorsågen och befriade henne.” Det har blivit många träskulpturer sedan dess. En som går att betrakta idag är Syndabocken, som finns i Charlottenbergs järnvägspark, ett offentligt verk format ur ek på rot.

För några år sedan fick Robin besök av en vän som visade honom hur man bearbetar och formar natursten. Det ena gav det andra och tillsammans anlade de en skulpturpark i byn Tällberg på uppdrag av konstsamlaren och ägaren till Hotell Siljanstrand, Hans-Erik Börjeson.

Fascinationen för sten, kristall och geologi har Robin haft i många år och är idag ett engagemang och äventyr som han kärleksfullt delar med Synnöve. Till sin hjälp har de Dr Sanna Alwmark från Lunds universitet och chefsgeolog för forskningen vid Siljansringen.

Synnöve har alltid hållit på med olika typer av skapande men tidigare främst måleri. Det var när Robin och hon blev ett par som hon provade att skulptera i sten för första gången. ”Och det var en helt annan sak! I stället för att börja med ett blankt papper var det som att stenen blev det den själv ville bli. Det var så lätt!” beskriver Synnöve och fortsätter att berätta hur stenen snabbt blev till ett väsen; Salvum, som hon kände varmt för. Hon fick dåligt samvete när hon satte dremeln (verktyget) mot hans kind, för det kändes som att hon skadade honom, berättar hon. Synnöve förklarar att den självkritik som hon tidigare upplevt i sitt konstnärskap nästan är helt borta när hon jobbar med sten, eftersom stenen i sig själv är en medskapare.

Robin och Synnöve fick vintern -23 uppdraget att framställa priserna till årets Vasaloppsvinnare. Ett ärofyllt uppdrag som fått stor mediapublicitet. Skulpturen ”Ullr” till segraren av herrklassen och skulpturen ”Skade” till segraren i damklassen. Ullr och Skade är hämtade ur den fornnordiska mytologin och beskrivs som gud/gudinna med egenskaper som oerhört skickliga skidåkare. Inför Vasaloppet -24 har konstnärsduon fått fortsatt förtroende att ta fram priser till segrarna.

Under Höstsalongen intar Robin och Synnöves stenskulpturer både konsthallen och trädgården. Besökaren får uppleva en rad skulpturer som formats ur ovanliga stenar från olika fyndplatser (Dalarna, Värmland och Västmanland. Stenar som bildats på vårt jordklot med ett spann på upp emot två miljarder år sedan fram till de nyare som bildades för ca 380 miljoner år sedan. Flera skulpturer har formats i Värmlands landskapssten Kyanitkvartsit som kommer från gruvan i Hålsjöberg strax söder om Stöllet. Det finns också många verk i sten som bildades vid meteoritnedslaget i det som nu kallas Siljansringen (som då låg nere vid ekvatorn). Ur dessa olika stenar har väsen trätt fram som nu gärna vill betraktas. Besökaren kan också stifta närmare bekantskap genom att skanna en QR-kod vid respektive verk.

En del av utställningen är också tonsatt av den internationellt erkända artisten Karin Park med rötter från Djura.

Start utställning: 30 september

 www.solpol.se