Terése Classon Sundh

TERÉSE CLASSON SUNDH – konstfotografen från Kumla som utforskar fragment och budskap från de som gått före och de som går bredvid oss.

Terése Classon Sundh, från Kumla, har alltid haft fotografin som uttrycksmedel. Hon har länge arbetat som fotograf på heltid men senare år har det egna konstnärliga berättande tagit över. ”Fokus har alltid varit på människor och att fånga det som finns inom oss. Både det synliga och det dolda, det medvetna och omedvetna. Mina bilder tar ofta avstamp i det sköra och fragmenterade för att visa det genuint mänskliga,” beskriver Terése som inspireras av egna livserfarenheter, känslor, relationer och kontakter med människor, deras livsberättelser.

Utställningen”Before it Fades Away” började med ett brev. ”Jag fick veta att jag ansvarade för nio gravar. Mina föräldrar dog i förtid, nu låg det på mina axlar att vårda det som fanns kvar av släkten. Det är åtta år sedan och blev ett uppvaknade och starten på projektet,” berättar Terése.

Terése har funnit budskap från de som har gått före oss och de som går bredvid. Fragmenten finns överallt. Hon har sökt i gränder, gruvor och nedlagda fabriker efter vittnesmål från okända budbärare och funnit spår efter människor utan röst i det offentliga rummet. ”Men nu talar de till mig, förklarar Therése, En kvarglömd lapp på perrongen. Klotter i gångtunneln. En fastklistrad bild på ett elskåp. Rösterna har blivit starkare. Ibland har de känts som personliga budskap. Eller kanske vägvisare?”

Hon hittade en flagnad bild av ett nakenbadande par i en nedlagd fabrik och räddade det som fanns kvar innan det försvann för alltid. Vem satte upp det? Varför? Vad säger bilden om tiden som gick? En kort stund svindlar det i existensen och fantasin får plats. Människan går vidare, framåt i det oändliga ledet. Spåren finns kvar i rum som vi lämnar tomma, skavda och ärrade. De har fastnat i tiden mellan det som varit och det som ska bli. ”Även du och jag lämnar spår, reflekterar Therése. Kanske får de någon annan att stanna upp och reflektera över varandet och livet. Innan vi suddas ut.”

”Before it fades away” består av åtta verk. Varje budskap exponeras på stora plåttavlor så att ingen längre kan missa dem. När solen träffar plåten uppstår ett skimmer och budskapen kommer till liv.

Utställningsperiod: 1 maj – 29 september

Hemsida: classonsundh.se
Instagram: @tereseclassonsundh
Facebook: fotograftereseclassonsundh

Terése Classon Sundh
Before it Fades Away