TOR CEDERMAN

TOR CEDERMAN – den mångsidiga konstnären som tänjer på gränserna och hyllar grannlåt, flitiga händer och en ofta bortglömd kvinnohistoria.

Tor Cederman är frilansande scenograf, formgivare och konstnär sedan 1989. Han är född och uppvuxen i Karlstad men är bosatt i Stockholm sedan många år tillbaka.

Tors konstnärliga profession spänner över flera plan; en blandning av bildkonst, skulptur, konsthantverk, tematiska utställningar och scenografier med mera. Mångsidigheten har blivit hans signum. Som konstnär befinner han sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk, där själva materialvalet och tekniken bär fram det visuella språket.

Listan över uppdrag och utställningar som Tor har lagt till sitt cv är imponerande. De senaste åren har han arbetat med utställningar på bland annat Livrustkammaren, Kungliga Operan och Stadsmuseet i Stockholm.

Ett eget konstprojekt som Tor passionerat driver framåt heter Hemtamt och utgår från hans mormors stataruppväxt i östra Värmland i början av förra seklet. Mormoderns hantverksskicklighet var, liksom för många andra kvinnor, från början av nöden tvungen men blev med tiden en identitet. ”Hennes värld finns i mig och har präglat stora delar av mig och mitt konstnärskap”, berättar Tor. Materialet, det textila arvet består av virkade dukar och textiler från Tors mormor och från andra kvinnor som handarbetat i hela sitt liv. Nostalgi är en stark drivkraft i Tors konstnärliga skapande, men också en paradox förklarar Tor; ”Jag vill inte fastna i gamla minnen och bli sentimental. Jag vill vårda mina minnen och samtidigt begrava dem, för att komma framåt!”

Under Tors händer får kreativa skulpturer kvinnonamn och dåtidens verklighet förvandlar han till installationer av sällan skådad virklighet med tydligt överdåd. Med lager på lager av tålamod omvandlar han bortglömda tygbitar till makalösa gobelänger och hyllar en ofta bortglömd kvinnohistoria.

 I Gamla Kraftstationen kan du under hösten se utvalda delar i konstprojektet Hemtamt. Julgranen ”Virkade vinterdrömmar” ställdes ut i Berlin 2015 och visas nu för första gången i Sverige. Upplev Tors vackra hyllning till alla strävsamma handarbetande kvinnor i historien genom utställningen som närmast kan beskrivas som ett folkligt opus.

Start utställning: 30 september 2023

https://torcederman.se