Anders Malm

ANDERS MALM är bildkonstnär och bor i Hudiksvall där han även är född och uppvuxen. I sin barndom präglades Anders mycket av sin pappas musikalitet och sin farmors kreativa talang inom träsnideri. Under barndomen rycktes dessa viktiga människor tillika kulturpersonligheter ifrån Anders liksom hans möjligheter att ägna sig åt konst. Det var först efter en vattenskidolycka i vuxen ålder som Anders tog tillfället att bejaka sin konstnärliga ådra på allvar. Han fattade penseln och sökte sig in på konstutbildningar. Idag har Anders en lång rad framgångsrika utställningar med sig i bagaget. Han är internationellt prisbelönad och har blivit invald i olika konstnärliga organisationer och betydelsefulla inrättningar. Förutom flitigt deltagande på utställningar som han själv söker sig till blir han ofta tillfrågad om ärofyllda utställningar runt om i världen.

Målningen är för Anders ett andningshål där han får utrymme att uttrycka sina känslor och tankar. Han inspireras av den vackra naturen, andra människor och stort som smått som händer i världen. Vissa motiv, som trappor, återkommer i hans målningar. Men också stråk av mörker och kanske en livslång bearbetning av något svårt skymtar här och var liksom ljuset, ett hopp om en strålande framtid.

”I varje tavla finns en del av mig”, säger Anders som gärna använde rikligt med oljefärg när han målar. Oljemåleri är en tillåtande teknik. Den torkar långsamt. Anders fascineras och attraheras av strukturer och djup som uppstår när han målar lager på lager.

För några år sedan släpptes Konsten och Livet en dokumentärfilm om Anders. Filmen är gjord av Per Linberg och Bengt Wallin. Filmen berättar om Anders liv och är på många sätt gripande och vacker. Om livsöden han som barn inte kunde värja sig mot, och hur dessa präglade hans uppväxt och den skapligt långa vägen att så småningom hitta sitt kall. Du hittar den på youtube om du söker på Konsten och Livet.

Under Salong 20 möter du som besökare Anders verk så som beskrivs ovan. En stunds eftertanke uppmanas du till likväl som att öppna sinnet och gå på upptäcktsfärd i oljefärgernas många och rikliga lager.

Utställningsperiod: 4 juli – 1 november

http://www.andersmalm.se/