Åsa Canbäck

ÅSA CANBÄCK bor i Rydebäck utanför Helsingborg. Åsa är autodidakt men sedan några år tillbaka jobbar hon enbart med sin konst. Hon har många utställningar och även fina utmärkelser i bagaget. Hon har i snart tjugo år arbetat med att skapa och utveckla sina skulpturer i den egna blandtekniken. Hon har alltid skapat tredimensionellt även om teckning och målning var dominerande intressen under uppväxttiden. Senare blev det en del stengods; ansikten, torsos och djur. Men efterhand tog lekfullheten över och det är känslan att fånga kraften, skönheten och rörelsen i ett verkligt djur eller mytologiskt sagoväsen som är drivkraften. För Åsa är det själva skapelseprocessen som genererar den största tillfredsställelsen.

I naturen hämtar Åsa själslig kraft och inspiration. Hon tycker om att stå en stund vid en hage och betrakta hästar, kor och får, eller att med kikaren följa fåglarnas flykt och beteende och förundras av deras skönhet. Tama och vilda djur från verkligheten liksom väsen från sagornas värld är alla intressanta för Åsas kreativa process.

Skulpturerna är uppbyggda i en egen blandteknik som närmast kan jämföras med papier-maché. Åsa beskriver hur hon färgar in syrafritt mullbärspapper med konstnärsfärger som sedan bildar ett yttre lager på en målad stomme. För att ge skulpturen optiskt djup och lyster appliceras lager på lager av detta papper. Själva stommen består av tråd och folie av metall samt lufttorkande papperslera.

Under Åsas utställning kommer du som betraktare att få uppleva jordnära djur som hästar och kor men också mytologiska varelser som enhörningar, pegaser och drakar som boostar fantasin och kittlar barnasinnet.

www.ansikte.se

Utställningsperiod: 4 juli – 1 november