Villfarelser

MATHIAS LECLÉR eller VILLFARELSER som han känns igen som har alltid fascinerats av gamla bilder och journalfilmer. Detta i kombination med funderingar om jobbiga saker som död, sprit och fan och jävlar, men också vad som händer med oss som människor och vad vi gör i livet och vad vi inte gör och vad borde vi göra ledde Mathias till det som skulle komma att bli den stora succén Villfarelser.

Ordet villfarelser betyder misstag, felaktig uppfattning eller föreställning. Synonymer till villfarelser är missuppfattning, vanföreställning, förvillelse, villa, illusion, inbillning.

Med enkla medel fångar Mathias Leclér genom Villfarelser den svarta humor som kanske bara kan uppstå i mörkerlandet Sverige. Villfarelser bjuder panisk ironi där uppror och död blandas med ett gapskratt. Med andra ord handlar det om humor med jävligt mycket allvar och det har alltid varit parollen som genomsyrat Villfarelser.

Mathias beskriver; ”Kanske kan de få dig att tänka, vända och vrida och kanske, förhoppningsvis, ändra invanda tankegångar. Det är så vi utvecklas som människor, genom att vända på våra mentala rutiner. Chocka oss själva ibland och byta riktning mot det okända. Vrida på tanken. Vrida många varv. Tänka runt, tänka bortom. Det kommer att göra oss gott. Eller bara kliniskt galna.”

Delvis har Mathias inspirerats av Anne Taintor och sin egen pappa som ibland gjorde underliga collage med text. I Mathias konstnärskap är det texter och svartvita gamla bilder som är ingredienserna som tillsammans formar verket. Ibland kommer en text till Mathias när han ser bilden, ibland har han texten först och letar sedan efter en passande bild. Ofta är det bara väldigt mycket allvar. Men Mathias gillar sådan humor som får skrattet att fastna i halsen, eller humor som åtminstone levererar en rejäl tankeställare. Då anser han att han lyckats. Mathias säger att man kan uppfatta Villfarelser på olika sätt, och han menar att han inte tänker berätta hur den enskilde betraktaren ska uppfatta villfarelserna. Det är inte hans jobb, utan ditt, ditt som betraktare.

Under Salong 20 kommer du som besökare och betraktare att möta Villfarelseverken så som beskrivs här ovan, och kanske upplever du också allvaret, humorn, tankeställaren och skrattet som fastnar i halsen.

@villfarelser

Utställningsperiod: 4 juli – 1 november